Wat betekent pijn is fijn en bloed moet?

Wat betekent pijn is fijn en bloed moet?

3 juni 2024 0

Pijn is fijn en bloed moet is voor velen één van de dienstklassiekers. Het is een wijdverspreid gezegde en voor sommigen toch een hele hete aardappel in menig discussie.

‘Pijn is fijn en bloed moet’ is ook bekend als ‘pijn is fijn en bloed is goed’. Voor de één is het een idee dat allang is uitgestorven, het volslagen onzin is en dat het tegenwoordig niet meer uit te leggen is. Voor de ander betekent het aanpakken, doorzetten en je onoverwinnelijk voelen. Incasseren en door kunnen vechten waar nodig. Vallen, opstaan, verder gaan! Door, door, door!!! Geen twijfel mogelijk dat menig wachtmeester, die rekruten probeerde af te knijpen, dit heeft geroepen.

Voor mij persoonlijk is er geen enkele twijfel, wij zijn opgevoed (lees: geconditioneerd) door een legercommandant. Andere smaken waren en niet en heeft mij ook gebracht waar ik nu ben, waar ik minstens heel trots op ben. Het was niet altijd leuk, maar als je kijkt naar discipline en doorzettingsvermogen, dan had ik het niet anders gewild dan dit. Door kunnen gaan waar anderen allang gingen stoppen heeft mij ver gebracht in wat ik wilde. Wil natuurlijk niet zeggen dat dit voor een ieder werkt.

Is goed genoeg, goed genoeg? Wat betekent een tandje hoger? Als je denkt dat je niet verder meer kunt, kan je dan ook echt niet meer verder? Wat is trainen op karakter? Wat is iron mind conditioning? Wat is voorwaartse actie? Wat is mindset? Wat betekent je bent zo goed als je laatste wapenfeit? Wat houdt doorzettingsvermogen in? Wat betekent een mentaal breekpunt? Waarom heb je discipline nodig? Wat betekent de aard van het beestje? Waarom ben ik niet meer gemotiveerd? Wat is generatie slapjanus? Heb je invloed op je eigen mindset? Wat is actie-intelligentie? Wat is aanzetten? Waarom moet je niet hijgend voorover gebogen gaan staan? Waarom helpt huilen niet? Wat is trainen van uitzichtloosheid? Waarom schamen we ons om te huilen?

Klik hier voor ons
This is default text for notification bar