Ik heb pijn in mijn kuit? En nu?

Ik heb pijn in mijn kuit? En nu?

8 juli 2023 0

Pijn in de kuit is vervelend, maar het kan meestal geen kwaad. Van stijve spieren tot een fikse spierscheuring, klachten aan de kuit kunnen uiteenlopende oorzaken hebben. Je kuit kan ook dik, rood of warm zijn.

Meestal gaat kuitpijn uit van de kuitspieren, die zich tussen de hiel en het kniegewricht bevinden. Dit zijn drie spieren: de gastrocnemius, soleus en plantaris. De pijn ontstaat meestal door overbelasting, is van tijdelijke aard en is weinig zorgwekkend.

De meeste kuitpijn, die van de spieren uitgaat, kun je zelf via gerichte oefeningen verlichten of verhelpen. Ook als de achillespees overbelast is, dan helpen oefeningen vaak. Drink voldoende water: dehydratatie kan bijdragen tot spierkrampen. Kies de juiste schoenen: een goed dempende zool helpt als je veel je voeten gebruikt. In de zomer is het bovendien goed om veel op blote voeten te lopen.

Als je overtraind bent, dan halen zelfs de beste herstelmaatregelen niets uit. Verhoog de intensiteit dus geleidelijk aan en stem deze af op je trainingsniveau. Vergeet ook de pauzes niet!

Soms is er meer onderzoek of een behandeling nodig. Misschien heb je ook in andere situaties stijve, verharde of verkrampte kuiten? Maak een afspraak met je huisarts. Misschien is de oorzaak bijvoorbeeld een trombosebeen, hernia in de rug, een gescheurde kuitspier of zweepslag en meer.

Hoe voelt een zweepslag in je kuit?

Hoe voelt een zweepslag in je kuit? Je krijgt vaak een scherpe, stekende pijn in je kuit. De pijn zit meestal midden in de kuit. Van de pijn kun je draaierig of misselijk worden. Doordat je kuit pijn doet, kun je heel moeilijk lopen.

Wat zijn de 10 meest voorkomende sportblessures? Hoe ontstaat een sportblessure? Hoe kan ik mijn zelfherstellend vermogen bevorderen? Je spierherstel versnellen? Welke schade kunnen sportblessures veroorzaken? Welke soorten blessures zijn er? Welke risicofactoren zijn er die de kans op een blessure verhogen?

Ga hier direct naar ons YouTube-kanaal
This is default text for notification bar