Waarom zijn sommige medicijnen zo duur?
Dat je een medicijn vanwege medische noodzaak heel hard nodig hebt, is dat niet de enige reden dat het zo duur is. Waarom kost het ene medicijn een prikkie en de ander een vermogen? Niet omdat medicijnen duur zijn, maar omdat de overheid staatsmonopolies uitdeelt. Door creatieve farmaceuten te belonen met patentrechten, moet de consument monopolieprijzen betalen, waarmee farmaceuten hun onderzoekskosten terug verdienen. Waar gaat dan al dat grote geld in zitten? Je zou zeggen dat medicijnen gemaakt wordt om de mensen te genezen en de materialen en ingrediënten waar het vaak om gaat zijn zeer minimalistisch als het gaat om de kosten.
Hoge medicijnprijzen hebben helemaal niets te maken met kosten voor ontwikkeling en productie. Ook gaan er grote getalen aan gelden naar de PR en artsenbezoekers. Een medicijnmaker kan zo’n 15 jaar teren op de verkoop van een medicijn zonder enige concurrentie. Farmaceuten doen er dan ook alles aan om bij het aflopen van hun patenten de concurrentie zo lang mogelijk te dwarsbomen en dat heeft vrij weinig te maken met innovatie. Hoe meer we over hebben voor de nieuwste medicijnen, hoe meer de farmaceut ons zal vragen. We krijgen dan geen extra zorg, maar steeds hogere kosten.
Wat is de (bij)werking van een medicijn? Baat het niet dan schaadt het niet? Wat is een medische verklaring? Wat is een SMA (Sport Medisch Advies)? Hoe lang duurt het voordat afvalstoffen uit je lichaam zijn? Wanneer kun je het beste supplementen innemen? Waar is het risico op vervuiling met dopingstoffen het grootst? Moet ik dagelijks multivitamine nemen? Wat gebeurt er met je door teveel magnesium? Heeft een 50-plusser extra vitamines nodig? Met welke vitamines moet je extra oppassen? Wat is de invloed van ijzer op je sportprestaties Kan ik ook te weinig eten?