Is biologische voeding gezonder?

Is biologische voeding gezonder?

23 augustus 2023 0

Er zijn consumenten die kiezen voor biologisch omdat ze denken dat dat gezonder is. Dit is al decennia een gloeiend hete aardappel. Gezondheid blijkt een heel ingewikkeld begrip en moeilijk te meten en zeker met alle financiele en maatschappelijke belangen die ermee gemoeid zijn.

Of biologisch nu wel of niet gezonder is, blijft een chronische welles-nietes discussie. Deze milieuvraagstukken hebben ook allerlei giga grote belangen voor de voedselindustrie achter de schermen, wat je als consument niet te zien krijgt. Denk maar eens aan die kritische uitzending van Zembla die het kippenexperiment onderzoekt. Dat was weer zo’n bevestiging: het gaat niet zozeer over de waarheid van de uitkomst, maar over gekissbis vanwege de onderzoeksmethode.

In 2005 geeft het ministerie van Landbouw een groep vooraanstaande wetenschappers de opdracht om het eens goed uit te onderzoeken: is biologisch eten nu wel of niet gezonder? Ze zetten een grootschalige proef op met kippen. De helft van de kippen krijgt biologisch voer, de andere beesten krijgen ‘gangbaar’ geteeld voer. Dan krijg je zo’n moment dat er kritische en confronterende onderzoekesuitkomsten naar boven komen die belanghebbenden niet welgevallig zijn. Zembla ontdekt dat als de presentatie van het rapport nadert, er een conflict ontstaat over de uitkomsten van het onderzoek, waarin de top van onderzoeksinstituut TNO en de Universiteit Wageningen een opmerkelijke rol spelen. De presentatie moet anders, conclusies worden aangepast. De uitkomst: de biologisch gevoerde kip is niet gezonder. Wat is hier gebeurd? Daar vertellen hoofdrolspelers wat zich achter de schermen heeft afgespeeld.

Als consument wil je graag dat er objectieve en wijze besluiten worden genomen op basis van rationele argumenten. Gezien de grote en beladen maatschappelijke belangen (b)lijkt dat alles allemaal fictie en wordt er afgesloten met de politieke conclusie ‘dat er aanwijzigingen zijn dat biologische voeding beter is’.

Wat brengt gezond eten niet? Waarom is gezond eten zo moeilijk? Wanneer sla je door met gezond eten? Wat is functioneel eten? Wat is verrijkte voeding? Van welke voeding krijg je energie? Wat is een gevarieerd voedingspatroon?

Klik hier voor ons
This is default text for notification bar