Wat is Yiquan?

Wat is Yiquan?

21 augustus 2023 0

Yi Quan is voor Chinese begrippen een jonge krijgskunst. Ontstaan in het begin van de twintigste eeuw heeft het echter al een redelijke geschiedenis achter de rug. Yiquan, ook wel Dachengquan genoemd, is een Chinese krijgskunst die is ontwikkeld door de Xingyiquan-meester Wang Xiangzhai. Yì (意) betekent Intent (maar niet intentie), quán (拳) betekent boksen.

Yiquan is een krijgskunst van interne expressie. Het is in wezen vormloos en bevat geen vaste reeksen vechtbewegingen of technieken. In plaats daarvan wordt de nadruk gelegd op het ontwikkelen van iemands natuurlijke bewegings- en vechtvaardigheden door middel van een systeem van trainingsmethoden en -concepten, die werken aan het verbeteren van de perceptie van iemands lichaam, zijn beweging en kracht. Yiquan onderscheidt zich ook van andere oosterse krijgskunsten doordat traditionele concepten zoals qi, meridianen, dantian enz. worden weggelaten, de reden hiervoor is dat het begrijpen van iemands ware aard in het heden plaatsvindt en dat vooroordelen dit proces blokkeren.

Yiquan is een destillatie van de interne aspecten die de kern vormen van alle kunsten waaraan Wang werd blootgesteld, waaronder Fujian White Crane, tai chi, bagua zhang (Wat is Bagua Kung-Fu?) en Liuhebafa. Andere kunsten, zoals de houding van de zwemmende draak, aanwezig in shiao jiao, wordt getransformeerd door gevoel, begrip en de toestand van de beoefenaar. In feite zijn typische bewegingen en houdingen van andere systemen overvloedig aanwezig in yiquan. Het was de interne kern van deze andere kunsten die ze effectief maakte. Deze kern is wat Meester Wang heeft gedecodeerd.

Welke vechtsporten zijn er? Vechtsporten en vechtkunst hetzelfde? Is er verschil tussen weerbaarheid en zelfverdediging? Wat is de beste en meest effectieve vechtstijl? Wat is de oudste vechtstijl?

Klik hier voor ons
This is default text for notification bar