Wat is Bagua Kung-Fu?

Wat is Bagua Kung-Fu?

30 november 2023 0

Bagua is de afkorting van Baguazhang. Bagua betekent “acht richtingen”. Bagua Zhang, Taiji Quan en Xingyi Quan staan ​​bekend als drie belangrijke interne vechtsportstijlen in China, waarvan Baguazhang de jongste is van de drie.

Baguazhang wordt beschouwd als het meest cirkelvormige en spiraalvormige systeem van de Chinese vechtsporten (kungfu). Het bepalende kenmerk is constante beweging en verandering, en het vermogen om te vechten terwijl je onderweg bent.

Waar de meeste vechtsporten een tegenstander in een frontale vaste positie benaderen, kan een bagua-jager aanvallen of verdedigen terwijl hij loopt en voortdurend van richting verandert. Het opvallende kenmerk van de baguazhang-beoefening is het cirkellopen. Bagua-beoefenaars zullen tijdens hun oefening in cirkels lopen en statische houdingen aannemen tijdens het lopen, en verschillende vechttechnieken oefenen (handpalmveranderingen) wanneer ze van richting veranderen op de cirkel.

Baguazhang heeft zich ontwikkeld tot een zeer complex krijgssysteem, inclusief een volledig scala aan trappen, slagen, worpen, worstelen en het gebruik van veel wapens. Bagua lijkt op Wing Chun in die zin dat het de nadruk legt op handaanvallen boven trappen om de kansen van de vechter om op de been te blijven in een echt gevecht te maximaliseren.

Het werd in de 19e eeuw gecreëerd door Dong Haichuan, die leerde van taoïstische meesters in de bergen van het platteland van China. Dong Haichuan combineerde zijn kennis van vechtsporten met een vorm van taoïstische meditatieve cirkelwandelingen om zijn nieuwe vechtkunst te creëren. Baguazhang betekent letterlijk ‘de acht trigrammen’, verwijzend naar de trigrammen van de I-Ching (Boek der Veranderingen).

Er worden tegenwoordig veel verschillende Baguazhang-stijlen beoefend. Elke stijl van Baguazhang heeft een andere smaak, maar het uiterlijk van de vorm zal, ongeacht de familie, bepaalde kenmerken hebben die constant blijven. Bagua kan heel aanvullend zijn op andere sporten en bewegingsvormen.

Welke vechtsporten zijn er? Vechtsporten en vechtkunst hetzelfde? Is er verschil tussen weerbaarheid en zelfverdediging? Wat is de beste en meest effectieve vechtstijl? Wat is de oudste vechtstijl?

Klik hier voor ons
This is default text for notification bar