Wat is de zuidelijke bidsprinkhaanstijl?

Wat is de zuidelijke bidsprinkhaanstijl?

17 mei 2023 0

De zuidelijke bidsprinkhaanstijl (southern praying mantis style) is een Zuid-Chinese vechtkunst die oorspronkelijk voornamelijk werd beoefend door de Hakka. Het is een vechtstijl met korte, felle, krachtige arm- en beentechnieken en een directe benadering van de tegenstander.

Er wordt voornamelijk gebruikgemaakt van armtechnieken waarbij de armen continu voor het lichaam worden gehouden. Doel van de technieken en vele oefeningen is het genereren van de zogenaamde “schrikkracht”, een manier om van korte afstand hard en snel te stoten. Gebruikte handtechnieken zijn onder andere: stoten met de uitgestoken knokkel van de wijsvinger, steken met de vingers, grijpen met de adelaars- of bidsprinkhaanklauw. Beentechnieken bestaan onder andere uit: trappen, kniestoten, balansverstoring. Daarnaast worden ook diverse wapens beoefend: onder andere drietand, stok, hellebaard, te chek (sai; Japans)

Kenmerken van de stijl zijn onder andere phoenix vuist (vuist met uitgestoken knokkel van de wijsvinger), schrikkracht (kracht die met korte, felle bewegingen vanuit het lichaam wordt gegenereerd), ingetrokken buik waardoor het lijkt of de rug krom wordt gehouden.

Bekend vormen zijn onder andere Sam Bo Jin (drie stap speerhand), Say Moon Sau (vier poorten hand), Sam Bo Pai Kiu (drie stap snijdende brug), Fut Sau (Boeddhahand). Aanverwante stijlen Pak Mei (witte wenkbrauw stijl); Jook Lum Tong Long (Bamboe woud bidsprinkhaanstijl); Dit Ngau Tong Long (IJzeren Os bidsprinkhaanstijl); Lo Man Pai (Bedelaarsstijl).

Welke vechtsporten zijn er? Vechtsporten en vechtkunst hetzelfde? Wat is Street MMA?

Klik hier voor ons
This is default text for notification bar