Wat is het verschil tussen een vechtsport en zelfverdediging?

Wat is het verschil tussen een vechtsport en zelfverdediging?

22 juli 2021 0

In de eerste instantie zou je zeggen dat het verschil redelijk vaag is, totdat je er verder over nadenkt. Je traint om tegen één tegenstander van min of meer gelijk gewicht en ervaring uit te komen. In tegenstelling tot een vechtkunst, ligt bij vechtsport het accent op het competitieve aspect.

Bij de meeste vechtsporten doe je er maanden zo niet jaren over om technieken en/of hoge trappen te leren beheersen. Alles draait om op een wedstrijd voor te bereiden, een puntentelling, regels en prijzen.

De straat heeft maar één regel: Er zijn geen regels of verboden technieken. In een realtime straatgevecht heb je geen beschermmiddelen, geen bokshandschoenen, scheidsrechter, zachte mat in een verwarmd gebouw of dojo en UFC regels. Je kunt je ook niet afmelden voor het moment suprême omdat je je niet fit voelt of een blessure hebt.

Praktisch alle straat gevechten zijn vuistgevechten. Tijdens een wedstrijd heb je ook geen element of surpise dat iemand met een onaangekondigd wapen tevoorschijn gaat komen. Waar moet je op letten bij het doen van een cursus zelfverdediging? Wij doen aan effectieve, praktijkgerichte en realistische zelfverdediging-trainingsscenario’s. Op straat moet je niet met je aanvaller gaan (wedstrijd-) vechten.

Er is maar één basisprincipe voor zelfverdediging. Je moet zo snel mogelijk het meest effectieve wapen inzetten op de meest kwetsbare plek“. Zijn zelfverdediging en zelfbescherming hetzelfde?

Klik hier voor ons
This is default text for notification bar