Doodsoorzaak nummer 1 onder jongeren

Leer omgaan met emotie, agressie en geweld.

Om maar meteen met de deur in huis te vallen. Zelfdoding is doodsoorzaak nummer één bij jongeren onder 30 jaar, becijferde het CBS! Op het Erasmusplein in Gouda wordt aandacht gevraagd voor depressies en zelfdoding, met een enorm en indrukwekkend kunstwerk met een zittende jongen in een felgele jas ineengedoken naast Cultuurhuis Garenspinnerij. Stille strijd is een in Nederland rondreizend artistiek kunstwerk.

Ik was vandaag, 13 december 2024, op mijn vouwfietsje in het centrum om daar het old school analoge spel vier op ‘n rij te kopen. Zag het beeld en stopte en ben in gesprek geraakt met omstander Robin uit Nijmegen die daar als eerbetoon staat voor zijn zoon Oliver ✝ 6-4-1993 -30-7-2021.

Kunstenaar SAZZA (Saskia Stolz) hoopt met het kunstwerk het taboe rond zelfdoding te doorbreken. Van maandag 2 tot en met 16 december 2024 is dit indrukwekkende kunstwerk te zien op het Erasmusplein te Gouda.
Vader Robin is hier bezig met de foto van zoon Olivier. Hij hoopt dat er mede door dit beeld een taboe wordt doorbroken, want dat is hard nodig, want het probleem is zo gigantisch, zo vertelt hij.
Vader vertelde over dat depressie het gevolg was en door oorzaken velerlei kunnen zijn. Het aantal zelfdodingen door jongeren tot 30 jaar is de afgelopen jaren toegenomen.
Dit is zijn zoon Oliver ✝ 6-4-1993 -30-7-2021. Hij vertelde mij ook dat alle omliggende foto’s onderdeel zijn van het kunstwerk. Je kunt bloemen, knuffels en foto’s bij het kunstwerk neerleggen.
Zelfdoding onder jongeren is een groot probleem. Bij jongeren onder de 30 jaar is het de meestvoorkomende doodsoorzaak, blijkt uit cijfers van het CBS. Ruim twee keer zoveel mannen (1315) als vrouwen (601) maakten vorig jaar een einde aan hun leven. Van alle tieners die vorig jaar overleden, overleed één op de vijf aan zelfdoding. Dat is vaker dan aan verkeersongevallen of kanker.
De jongeling draagt rugnummer 1, een verwijzing naar de eerste plaats die zelfdoding als doodsoorzaak inneemt in Nederland bij jongeren. De kunstenaar hoopt door middel van het beeld dat jongeren vaker over hun depressies zullen praten, zodat de uiteindelijke daad kan worden voorkomen.
Stolz legt uit, als de depressieveling maar gezien wordt. Het staat symbool voor de innerlijke strijd die veel depressieve jongeren voeren. Het programma Nieuwsuur schonk aandacht aan onderwerp en beeld. Het beeld is circa 2 bij 4 meter. Na Amsterdam volgden Utrecht, Maastricht, Den Haag, Rotterdam, Haarlem en Gouda.
Cultuurhuis Garenspinnerij steunt dit initiatief en heeft samen met Gemeente Gouda het beeld naar het Erasmusplein gehaald. Voor de Garenspinnerij is de komst van het werk het startpunt van kunstproject ‘Maak stilte hoorbaar, zichtbaar en voelbaar’. Gemeente Gouda nodigt iedereen uit, tijdens Gouda bij kaarslicht, een kaarsje te branden bij het beeld ‘Stille Strijd’ op het Erasmusplein.
Klik hier voor ons
This is default text for notification bar