Is een BMX helm hetzelfde als een MTB helm?

Is een BMX helm hetzelfde als een MTB helm?

27 juli 2021 0

Helmen specifiek voor de BMX sport zijn veel lichter dan de traditionele motorcross helmen, maar ze hebben nog steeds dezelfde veiligheidskenmerken zoals MIPS, ODS (Omni Directional Suspension) en andere beschermingen om hoofdletsel en-verwondingen te minimaliseren. Voor op de mountainbike zijn er specifieke mountainbike helmen.

Een mountainbike helm beschermt ook tegen laaghangende takken, vandaar dat de meeste MTB-helmen een zogenaamde visor hebben. Een klepje aan de voorkant die meestal ook te verwijderen en/of aan te passen is. Aan de achterkant is een MTB-helm iets dieper, zodat het je achterhoofd ook beter beschermt. De helm is simpelweg meer op robuustheid en volledige bescherming gericht en niet zozeer op aerodynamica, lichtheid en snelheid.

Is een helm verplicht bij het mountainbiken? Helaas niet! Maar wel noodzakelijk in onze ogen en die van vele anderen, waaronder hersenchirurgen. Binnen wedstrijd- en trainingsverband stellen verenigingen en organisaties het gelukkig wel verplicht. Zonder helm geen deelname aan georganiseerde wedstrijden en trainingen.

Wat is een fullface helm voor MTB? Een fullface helm heeft veel weg van een motorcrosshelm met volledige bedekking van het hoofd en gedeeltelijke van het gezicht. De helmen worden ook downhillhelmen genoemd, simpelweg omdat ze met die discipline gebruikt worden. Maar ook BMX’ers en extreme MTB’ers rijden met een fullface helm. Wat is het verschil tussen een wielerhelm en een skatehelm?

Klik hier voor ons
This is default text for notification bar