Wat is het verschil tussen een wielerhelm en een skatehelm?

Wat is het verschil tussen een wielerhelm en een skatehelm?

18 januari 2023 0

Een fietshelm en skatehelm hebben veel overeenkomsten, zoals het beschermen van je hoofd tegen verwondingen. Met een goede helm verklein je de kans op hoofdletsel bij een ongeluk. Schaf dan een goede en veilige helm aan! Er zijn allerlei soorten en maten van racefietshelmen (ook wielerhelmen genoemd), MTB Mountainbikehelmen, BMX-helmen, maar ditzelfde ook voor (inline) skaten en skeeleren. Waar kun je nog meer op letten bij je helmkeuze?

  • Let er altijd even op of een fietshelm ventilatiegaten heeft. Dit heeft diverse voordelen. Zo raakt je hoofd bijvoorbeeld niet oververhit omdat de warmte weg kan. Ook trekt je zweet niet in het materiaal van je helm, wat de hygiëne niet zou bevorderen.
  • Uitneembare voering. Hiermee kun je de voering ook uitwassen; een toegevoegde waarde als je regelmatig lekker in je helm aan het zweten bent!
  • Reflectoren. Als je extra op wilt vallen in het verkeer, of vaak gaat fietsen als het al wat schemerig of donker is, is het slim om een helm aan te schaffen in een felle kleur of met reflectoren. Zo val je net wat meer op!
  • Fiets je vaak met koud of nat weer, dan kan een isolerende helmmuts voor extra comfort zorgen.

De nadruk ligt in deze FAQ op fietshelmen, omdat deze doorgaans heel comfortabel zijn en dat is natuurlijk erg belangrijk. Verschillende helmen kunnen verschillende maten van bescherming bieden. Denk ook simpel en vanuit jouw tak van sport. Denk aan skeeleren bijvoorbeeld, dan moet zeker de achterkant van het hoofd bedekt worden, zo ook voor bijvoorbeeld wanneer je op een skateboard rijdt. Uiteindelijk, of je nu een fietshelm hebt, een wieler of racehelm of een skatehelm. 1 van de belangrijkste dingen is dat deze vooral lekker zit, de delen beschermt die voor jouw tak van sport essentieel zijn en voldoende ventilatie biedt voor jouw tak van sport. Wat je regelmatig ziet zijn de zogeheten multifunctionele helmen. Er zijn dus ook fiets en wielerhelmen die de achterkant van je hoofd bedekken en dus meteen ook uitermate geschikt zijn voor skeeleren of skating. Alle fietshelmen voldoen aan de EN-1078 of EN-1080 standaard en zijn dus veilig. Maar er zijn ook helmen die nog net wat extra bescherming bieden.

Als je echt dieper in wilt gaan op de verschillen tussen een fietshelm en een skatehelm:

  • Skatehelmen bedekken ook de achterkant van het hoofd.
  • Fietshelmen bieden betere ventilatie.
  • Sommige skatehelmen zijn multi-impact (herstelbaar schuim) waarbij fietshelmen een enkele impact hebben.
  • Skatehelmen hebben een dikkere schaal. Fietshelm schelpen zijn gemaakt van dun plastic.
  • Fietshelmen zijn ontworpen om extreme krachten te weerstaan ​​(zoals geraakt worden door een auto).

Zorg ervoor dat je de helm na een val inspecteert. Let ook goed op dat de helm die je koopt, CSPC en EN1078 conform zijn. Dat is tenslotte de wetgeving en dan weet je meteen ook dat de helm getest is. Skatehelmen zijn multi-impact bestendig terwijl conventionele fietshelmen vervangen moeten worden na één serieuze klap. Is een BMX helm hetzelfde als een MTB helm? Is skeeler vs inline skate bescherming belangrijk? Wat is de uitrusting voor veilig skiën?

Klik hier voor ons
This is default text for notification bar