Echte rauwe biologische honing is gezond! De belangrijkste medicinale eigenschappen van honing is dat ze als natuurlijk antibioticum werken. Dat komt omdat honing bomvol zit met essentiële vitaminen, mineralen en enzymen. Vitamine B, calcium, ijzer, magnesium en kalium om er een paar te noemen. Hierdoor bescherm je het lichaam beter tegen slechte bacteriën en kun je het immuunsysteem versterken. Al eeuwenlang wordt honing gebruikt als middel tegen keelklachten, ook als een natuurlijk zoetmiddel en het was een populaire remedie om een wonden mee behandelen. Let wel op! ‘Rauwe’ en ‘gewone’ honing zijn niet hetzelfde. Kies wel een ECHTE honing. Veel honing in de supermarkt is geen echte honing. De honing die we doorgaans in de supermarkt kopen is verhit (dit zorgt voor een langere houdbaarheid) waardoor er heel wat werkzame voedingsstoffen verloren zijn gegaan, die de helende werking vermindert en waardoor eigenlijk enkel suiker overblijft. Zoek naar biologische rauwe honing uit de natuurwinkel. Het is in Nederland wel verplicht om op het etiket te vermelden waar de honing vandaan komt. Komt het van ver weg, dan moet je je afvragen hoe goed de kwaliteit wordt gecontroleerd en hoe bewerkt de honing is. Het kan daarom verstandig te zijn om honing direct bij een bekende imker te kopen of te kiezen voor biologisch geproduceerde honing. Maar hoewel rauwe honing gezond is, blijft het nog steeds een vorm van suiker. Ook honing kun je daarom niet onbeperkt eten!