Heeft naakt sporten voordelen?

Heeft naakt sporten voordelen?

10 juni 2024 0

Naakt sporten is het ongekleed uitoefenen van sportieve activiteiten. Al in de Klassieke oudheid werd er naakt gesport. In 2018 werd naakt fitness met ‘naaktlessen’ vanuit het niets zwaar populair en vrij snel daarna weer van de radar verdwenen.

Het is nauwelijks voor te stellen dat de atleten tijdens de Olympische Spelen hun sport naakt zouden beoefenen. Toch was dit bij de Oude Grieken heel normaal. De traditie van het naakt sporten stamt uit de stadsstaat Sparta, waar het werd gedaan om het mannelijke lichaam volledig te kunnen aanschouwen en bewonderen.

Voordelen van de naakte work-outs die wij kunnen bedenken zou kunnen zijn dat je je sportspullen niet kunt vergeten, je geen sportkleding meer hoeft te wassen en dat naakt sporten verkoelend werkt. Bij bloot sporten heb je geen last van knellende bandjes en verbrande zwembroekrandjes. Het zou ook een moment kunnen zijn te leren om je schaamte voor naakt zijn in het bijzijn van anderen te overwinnen en het bevorderen van zelfacceptatie. In het adamskostuum sporten kan ook de ultieme summerbody opleveren.

Ondanks dat de Romeinen veel gebruiken van de Grieken overnamen, stierf de traditie van naakt sporten uit. Helemaal met de komst van het christendom, dat openbare naaktheid als zondig bestempelde.

De oorsprong van het moderne naakt sporten is ontstaan begin 20e eeuw. Het naturisme speelt hierbij een rol. Watersporten zoals in je blootje suppen, windsurfen of kanoën. Er zijn nog wel dingen blijven hangen na de naakt sporten hype zoals Nude Yoga (Naaktyoga).

Tijdens vakanties zie je vaak in de zogeheten naturistendorpen dat er talloze sporten mogelijk zijn, zoals zwemmen, wandelen, tennis, fietsen, bodybuilding, petanque (de Provençaalse variant van jeu de boules), tafeltennis of boog te schieten.

Welke trends gaan we zien op sportgebied in 2022? Welke trends gaan we zien op sportgebied in 2024? Waarom is Yoga überhip en big business?

Klik hier voor ons
This is default text for notification bar