Wat is het planetary health diet?

Wat is het planetary health diet?

11 juni 2024 0

Een dieet dat én goed is voor de planeet, én goed voor de mens. Het planetaire gezondheidsdieet is geen booming of überhippe sapkuur, geen shake of soepdieet. Het draait niet om kilo’s verliezen. Het planetaire gezondheidsdieet, ook wel een planetair dieet, planetarisch dieet of het win-win-dieet genoemd, is een flexitarisch dieet, oftewel: semi-vegetarisch, dat is gecreëerd door de commissie EAT-Lancet als onderdeel van een rapport dat op 16 januari 2019 in The Lancet is gepubliceerd.

The Planetary Health Diet is een richtlijn die vertelt hoe wij zowel gezond als duurzaam kunnen eten. Wat we eten heeft niet alleen invloed op onze gezondheid, maar op voor de toekomst van onze planeet. Bij het uitbrengen van de richtlijnen was er echter toch veel kritiek op het plan. Het zou een extreem eetpatroon zijn, anti-low carb, veganistisch, tekorten aan voedingsstoffen opleveren en beïnvloed zijn door de industrie. Het bestaat voor 50 procent uit groente en fruit, en daarnaast uit kleinere hoeveelheden vlees – bij voorkeur wit vlees – granen, noten en zaden.

Het menu is niet veganistisch en er komen nog regelmatig dierlijke producten in voor. Maar wel met mate. De richtlijnen geven aan om 3 keer per week vlees te eten en 2 keer vis. Daarnaast passen 2 eieren per week ook binnen de richtlijnen en dagelijks 250 ml zuivel. Deze richtlijnen komen overeen met andere studies naar duurzame voedingspatronen. Het is dus geen extreem streng of veganistisch dieet. Naast deze voedingsadviezen hangen er aan het Planetary Health Diet ook doelen, die de EAT-Lancet commission hoopt te halen als iedereen op dit dieet zou overstappen. Een ander doel is om verspilling tegen te gaan.

Is voeding mijn beste medicijn? Heeft leefstijl invloed op je mentale en fysieke gezondheid? Wat houdt gecombineerde leefstijlinterventie in? Waarom is gezond eten zo moeilijk? Wat brengt gezond eten niet? Wanneer sla je door met gezond eten? Wat is verrijkte voeding? Maakt ultrabewerkt eten de mens ziek? Wat is een gevarieerd voedingspatroon? Zijn gezonde kant-en-klaarmaaltijden goed voor je? Is biologische voeding gezonder? Wat is overeten?

Klik hier voor ons
This is default text for notification bar