Hoe kan ik de luchtvochtigheid in huis verlagen?

Hoe kan ik de luchtvochtigheid in huis verlagen?

31 oktober 2022 0

De eerste tekenen van een (te) hoge luchtvochtigheid in uw woning is als de ramen in huis en de spiegels in de badkamer vaak beslagen blijven en als er schimmels op het plafond en muren staan. Luchtvochtigheid kan een grote impact hebben op het binnenklimaat in de woning. Een goede luchtvochtigheid voorkomt muffe geur in huis en zorgt voor een gezonde leefomgeving. Per dag wordt er veel vocht in huis geproduceerd door het koken, douchen, wassen en ademen. Wanneer het vocht geen uitweg kan vinden, zullen er binnen de woning vochtproblemen ontstaan. Dit gaat gepaard met gezondheidsklachten. Het is daarom van groot belang om de luchtvochtigheid in huis te verlagen en dit goed in de gaten te houden. Wat kun je zelf al doen?

  • Verminder vocht in huis: Natte was buiten ophangen. Wanneer het regent kun je een raam openzetten in de ruimte waar de was droogt. Maak na het douchen de douchecabine en de muren eromheen droog met een doekje. Neem koudere en kortere douches. Probeer ook tijdens het koken altijd de afzuigkap aan te zetten en een deksel op de pannen te leggen.
  • Ventileer: Goed ventileren is een buitengewoon belangrijke stap om het overtollige vocht uit je huis te verdrijven. Houd vochtige ruimtes, zoals badkamers, keukens en washokken droog. Doe een raampje open of maak gebruik van de ventilatie.
  • Ramen open. Even een raampje openzetten zorgt voor frisse lucht. Doe dit meerdere keren per dag, zodat de lucht door je woning kan stromen.
  • Mechanische ventilatie: Wanneer je huis beschikt over mechanische ventilatie, maak daar zeker gebruik van. Zet deze nooit uit. In de winter is het ook verstandig de ventilatie aan te laten. Het verwarmen van een vochtige lucht kost namelijk veel meer energie dan het verwarmen van droge lucht.

Let op: enkel ventileren is onvoldoende om een gezond binnenklimaat te creëren. Hoe lager de luchtvochtigheid in de woning, hoe minder snel vocht kan neerslaan. Een hoge luchtvochtigheid in huis kan meerdere oorzaken hebben. Veel voorkomende oorzaken zijn: Gebrekkige ventilatie: condensatievocht wordt veroorzaakt door een gebrek aan ventilatie. De waterdamp in huis kan nergens naar toe en condenseert tegen muren en ramen. De luchtvochtigheid in je woning wordt niet alleen bepaald door de temperatuur binnens- en buitenshuis. Ook de de ligging van een woning heeft invloed op de luchtvochtigheid.

Klik hier voor ons
This is default text for notification bar