Is witte kaas gezond?
Witte kaas (ook wel saladekaas) is een kaas die wordt gemaakt van koemelk. Hierdoor is deze kaas toegankelijker dan Feta voor veel mensen. De koemelk geeft een romige zachte smaak aan de kaas.
Feta is witte kaas van schapen- en geitenmelk uit Griekenland. Alleen witte kaas gemaakt op het Griekse vasteland of het eiland Lesbos mag Feta heten. Bovendien moet Feta gemaakt worden volgens bepaalde regels, waaronder het bewaren in pekel oftewel zout water.
Tot grote ergernis van niet-Griekse fabrikanten, zoals het Zweeds-Deense Arla, mocht hun ‘feta’ opeens geen feta meer heten. Arla noemde zijn witte kaas toen ‘Apetina’. Andere nepfeta’s heten nu bijvoorbeeld ‘witte kaas’, ‘saladekaas’ of ‘mediterrane kaasblokjes’.
Cottage cheese wordt ook wel hüttenkäse genoemd. Deze kaas is vooral bekend omdat er weinig calorieën in zitten. Cottage cheese bevat ook veel gezonde eiwitten en selenium. Dat is een antioxidant die het risico op chronische ontstekingen helpt te verminderen.