Waarom is vitamine B12 zo belangrijk?
Van alle vitamines heeft vitamine B12 de meest ingewikkelde moleculaire architectuur. Zowel mensen als dieren maken zelf geen vitamine B12 aan.
Zonder vitamine B12 kan geen enkel dier leven. Van apen tot zeesterren, allemaal hebben ze B12 nodig. Tekorten kunnen bij mensen al ernstige gevolgen hebben: “Bij langdurige tekorten kan na de bekende bloedarmoede ook zenuwschade optreden.
Vitamine B12 zit in dierlijke producten zoals melk, melkproducten, vlees, vleeswaren, vis en eieren. Ook in plantaardige producten kan vitamine B12 voorkomen, bijvoorbeeld in gedroogd zeewier en algen.
In welke groenten en fruit zit B12? Vitamine B12 is niet te vinden in groente en fruit. Een innametekort, dus het eten van te weinig voedsel met daarin B12, komt vaak alleen voor bij mensen die niet of nauwelijks dierlijke voeding binnen krijgen, zoals vegetariërs en veganisten.
Het lichaam maakt namelijk een voorraad B12 aan. Als je tijdelijk een tekort hebt, wordt van deze voorraad gebruik gemaakt. Pas na langdurige periode zonder vitamine B12 kunnen er klachten ontstaan. Vaak is dit pas na enkele maanden of zelfs een jaar.
Er is maar weinig kans op nadelige effecten als je veel te veel vitamine B12 binnen krijgt. Je lichaam zorgt er zelf voor dat het teveel niet wordt opgenomen maar direct wordt afgevoerd met je urine. Er is daarom ook geen bovengrens voor het innemen van vitamine B12 vastgesteld.