Kan ik wat doen aan wallen onder mijn ogen?
Allereerst is het belangrijk om je te realiseren dat als er over ‘wallen onder je ogen’ gesproken wordt, het kan gaan over twee verschillende kwalen. Beide vereisen echter een andere behandeling. De medische term voor wallen is periorbitaal oedeem, wat wijst op zwellingen in de huidweefsels rondom de ogen. Iedereen heeft er wel eens last van, al zie je het bij de één beter dan bij de de ander. Wallen en donkere kringen onder de ogen kunnen je een vermoeide blik geven. Je ziet er vaak uit alsof je ouder bent dan je in werkelijkheid bent. Of personen in je omgeving zeggen dat je er moe uitziet. Om ze weg te werken – en weg te houden – is het allereerst belangrijk te bepalen waardoor ze worden veroorzaakt.
- Het meest voorkomende type wallen zijn de herkenbare en gevreesde paarse/blauwe kringen onder je ogen. Je huid onder je ogen liggen dicht op het bot, waardoor onderliggende aders er doorheem schemeren. Vooral personen met een dunne of bleke huid hebben hier last van, maar ook slaap, leeftijd en vochttekort hebben invloed op de mate van deze wallen.
- Deze wordt veroorzaakt door vochtophoping onder je ogen. Dit komt voornamelijk voor na het opstaan. Deze wallen verdwijnen vaak gedurende de dag. De wallen van deze soort zijn ook de wallen die geactiveerd worden bij allergieën als bijvoorbeeld hooikoorts.
Er bestaan genoeg cosmeticaproducten die claimen donkere kringen, rimpels en vochtophopingen rondom de ogen te kunnen verbeteren. Maar ook exotische tips op sociale gelegenheden, feesten en partijen over kompressen of plakjes komkommer op de ogen, wat eerder naar bed, ontstressen of aambeienzalf.
Hoe kan ik wallen en donkere kringen onder de ogen voorkomen?
- Drink zo weinig mogelijk cafeïne houdende dranken.
- Eet minder zout.
- Slaap voldoende.
- Vitaminen en mineralen
- Vermijd de zon.
- Geef je ogen voldoende rust.
Ouder worden levert niet alleen rimpels op. Ook wallen onder ogen zijn een van de cadeautjes die je krijgt als je de 25 gepasseerd bent. Helaas kun je ouderdomswallen met een nachtje goed slapen niet gladstrijken. Maar voldoende nachtrust kan wel erger voorkomen. Een korte of onrustige nacht is bijna garantie op wallen. Maar ook erfelijkheid speelt een grote rol. Ook de zon is van invloed. Die mag je dan een gezond kleurtje geven, op de lange termijn maakt hij je alleen maar ouder. Uv-licht maakt de huid dunner en slapper, waardoor deze gaat hangen en aderen beter te zien zijn. Smeer je dus regelmatig in met een crème met SPF. Het kan ook geen kwaad om een allergietest te doen. ‘llergieën zoals hooikoorts kunnen ook zorgen voor vochtophoping rond de ogen.