Waarom zijn mijn ogen zo gevoelig voor licht?

Waarom zijn mijn ogen zo gevoelig voor licht?

28 november 2023 0

Fotofobie is een symptoom en geen aandoening of ziekte. Personen die last hebben van lichtschuwheid kunnen weinig of geen licht in hun ogen verdragen, licht kan zelfs als pijnlijk worden ervaren. Het kan fel licht zijn, maar in extreme gevallen kunnen ze geen enkel vorm van licht verdragen. Lichtschuwheid, ook wel fotofobie genoemd, is een intolerantie voor licht waarbij iemand geen of weinig licht in de ogen kan verdragen en dit zelfs als pijnlijk ervaart. In de oogheelkunde komt lichtschuwheid onder meer voor bij glaucoom, uveïtis, achromatopsie en albinisme. Als je fotofobie hebt krijg je last van je ogen wanneer je naar fel licht kijkt, zoals de zon, een gloeilamp of vlammen van kaarsen. Als je last hebt van lichtschuwheid kan dat leiden tot allerlei ongemakken, van hoofdpijn tot traanogen en rode ogen.

Er zijn verschillende symptomen die erop kunnen wijzen dat je lijdt aan fotofobie, zoals:

 • Hoofdpijn en migraine
 • Veel oogpijn, zelfs als je binnen bent
 • Tranen
 • Duizeligheid
 • Veel knipperen met je ogen
 • Droge ogen
 • Wazig zien
 • Jeukende en brandigere ogen

Lichtgevoeligheid is een symptoom van de infectie en de ontstekingsreactie. Het hoornvlies wordt wazig waardoor het licht wordt verstrooid. Lichtgevoeligheid kan ook veroorzaakt worden door atropine, dit is een oogdruppel die de pupil tijdelijk verwijdt.

Hieronder beschrijven we enkele mogelijke oorzaken van lichtgevoeligheid:

 1. Kleur ogen: Personen met lichte ogen zijn gevoeliger voor licht dan personen met donkere ogen. De iris van lichtgekleurde ogen bevat namelijk minder pigment, waardoor licht makkelijker het oog binnen kan komen. Dit leidt tot een verhoogde gevoeligheid voor licht.
 2. Albinisme: Personen met albinisme kunnen vanwege de afwezigheid van pigmentatie in het oog gevoeliger zijn voor licht.
 3. Glaucoom: Lichtschuwheid komt onder andere voor bij acuut glaucoom. Bij deze vorm van glaucoom veroorzaakt de verhoogde oogdruk een hevige pijn in het oog.
 4. Kleurenblindheid: Kleurenblindheid kan ook een oorzaak zijn van fotofobie.
 5. Mydriasis: Mydriasis is de medische term voor de verwijding van de pupil in het oog. Licht heeft bij een grote pupil meer kans om het oog binnen te komen, dus de gevoeligheid voor licht kan daardoor groter zijn.
 6. Trauma: Je kunt een verhoogde gevoeligheid voor licht ontwikkelen na bijvoorbeeld een klap op het oog.
 7. Visuele vermoeidheid: Lange tijd naar een beeldscherm kijken zonder pauze te nemen vergroot de kans op lichtschuwheid. Ook kun je hierdoor last krijgen van computerogen.
 8. Migraine: Personen met migraine of ernstige hoofdpijn hebben vaak last van fotofobie.
 9. Ooginfectie: Als je een ooginfectie hebt (zoals conjunctivitis), uveïtis of keratitis) dan doet licht pijn aan je ogen.
 10. Hoornvliesletsel: Bij een hoornvliesbeschadiging is het doorzichtige voorste deel van het oog beschadigd. Dit kan ervoor kan zorgen dat je ogen gevoelig voor licht worden.
 11. Operatie aan het oog: Als je je ogen laat laseren kun je de dagen na de operatie last hebben van fotofobie.
 12. Bijziendheid, verziendheid of astigmatisme: Als je een van deze problemen met het gezichtsvermogen hebt en dit niet laat corrigeren met een bril of lenzen, dan kun je lichtschuwheid ontwikkelen. Het is belangrijk om elke twee jaar naar de opticien te gaan voor een oogtest om er zeker van te zijn dat je ogen gezond zijn en dat je de juiste sterkte lenzen of bril draagt.

Een van de simpelste dingen die men kan ondernemen om fotofobie tegen te gaan, is het verlichten van het ongemak door de onderliggende oorzaken aan te pakken.

Als je last hebt van lichtgevoelige ogen wordt het gebruik van een goede zonnebril met gepolariseerde glazen aangeraden (ook binnenshuis). Gepolariseerde glazen verminderen de schittering die wordt gereflecteerd van oppervlakken, zoals ramen, water, sneeuw en zand. Het is een handige oplossing voor personen bij wie de lichtgevoeligheid van tijdelijke aard is.

Als je last hebt van een van deze symptomen en je denkt dat het te maken kan hebben met overgevoeligheid voor licht, dan adviseren wij om naar de opticien of oogarts te gaan.

Klik hier voor ons
This is default text for notification bar