Wat is een ingezakte wervel?

Wat is een ingezakte wervel?

1 juni 2023 0

De mens heeft in totaal meer dan tweehonderd botten in het lichaam. Deze botten vormen samen het skelet waar het gehele lichaam op steunt. De belangrijkste functie van de wervels is het ondersteunen van het gewicht van het lichaam, het mogelijk maken van bewegingen en het aannemen van houdingen. Tevens lopen er zenuwbanen door de wervelkolom, deze zenuwbanen worden samen het ruggenmerg genoemd.

Door verschillende oorzaken kan de stevigheid van een wervel aangetast worden. Deze zijn op elkaar gestapelde wervels vormen de stevige, maar toch beweeglijke centrale ‘staaf’ van de romp. Met behulp van een röntgenfoto kan men naast een botbreuk ook ingezakte wervel goed zichtbaar maken.

Een ingezakte ruggenwervel wordt ook wel inzakkingsfractuur genoemd. Bij een ingezakte wervel is een van je ruggenwervels gebroken. Dit wordt ook wel een stabiele wervelbreuk genoemd. Meestal geneest je gebroken ruggenwervel vanzelf goed.

Met de term fractuur wordt een breuk bedoeld. Door één of meerdere kleine breukjes zakt de wervel in. Gezien de wervel(s) inzakken ontstaat er ernstige pijn in de rug. Er zijn twee soorten inzakkingsfracturen: 

  • Stabiele inzakkingsfractuur: het ruggenmerg (deel van het zenuwstelsel en gelegen binnen de wervels) is niet beschadigd 
  • Instabiele inzakkingsfractuur: het ruggenmerg (deel van het zenuwstelsel en gelegen binnen de wervels) is beschadigd

Het is van belang dat de gebroken wervel de gelegenheid krijgt te herstellen.

Als er sprake is van een instabiele inzakkingsfractuur zal er een operatieve ingreep nodig zijn. Na de operatie kan een fysiotherapeut erbij helpen om de rug weer sterk en mobiel te krijgen.

Een stabiele inzakkingsfractuur wordt met een conservatieve aanpak behandelt. Middels een brace zal de rug geïmmobiliseerd worden om te zorgen dat er geen verdere schade aan de structuren van de rug optreedt.

Klik hier voor ons
This is default text for notification bar