Wat is een stuntstep?

Wat is een stuntstep?

2 augustus 2022 0

Er zijn verschillende soorten steps die allen een eigen doel dienen. Eén daarvan is de stuntstep. Stuntsteppen is een extreme sport. Een stuntstep is er dus op gemaakt om flexibel te zijn voor de stunts die je moet uitvoeren, maar ook zeker stevig, zodat deze niet bij de eerste de beste sprong doormidden breekt. Eigenlijk is het dus een extra duurzame versie van een gewone step. Je kunt het ook een beetje zien als de BMX-fiets onder de steppen.

Alles staat helemaal in het teken van stevigheid en veiligheid. Zo heeft het balhoofd bijvoorbeeld een compressiesysteem, waardoor er weinig kans is op speling. Daarnaast is het gehele frame extra stevig en zit er een hele goede rem op een stuntstep. Enkele punten waarop een stuntstep van een gewone step verschilt:

  1. Stuntsteppen zijn, in tegenstelling tot gewone steppen, in principe nooit opvouwbaar en hebben geen verstelbaar stuur. Hierdoor zou de step namelijk een stuk minder stevig worden. Daarnaast heeft het stuur vaak ook nog extra verstevigingen op de plek waar het aan de stuurstang vastzit.
  2. Daarnaast zou je misschien denken dat een stuntstep zwaarder is dan een gewone step, omdat hij van steviger materiaal gemaakt is. Vaak is dat ook zo, maar tegenwoordig zijn er ook steeds meer redelijk lichte stuntsteppen.
  3. De wielen van een stuntstep zijn kleiner, dit om op kleine afstand goed te accelereren.
  4. Het dek is meestal van staal zodat deze extra stevig is.
  5. Een stuntstep is over het algemeen duurder dan een gewone step. De prijzen voor stuntsteppen kunnen oplopen tot enkele honderden euro’s.

Wil je lekker ‘cruisen’, kies dan zeker voor een gewone step. Ben je van plan om meer stunts uit te voeren en wil je bijvoorbeeld ermee springen, dan is de stuntstep een beter idee. Spring je met een regulier exemplaar, dan is de kans vrij groot dat het dek al snel doormidden zal breken, mede door het materiaal waar deze van gemaakt is. Is steppen goed voor je? Wat is ABEC? Zijn spacers echt belangrijk? Hebben stuntsteps speciale wielen?

Klik hier voor ons
This is default text for notification bar