Zijn gewichtsklassen in vechtsport gelijk voor mannen en vrouwen?

Zijn gewichtsklassen in vechtsport gelijk voor mannen en vrouwen?

6 november 2022 0

Elke vechtsport heeft gewichtsklassen. Om tot eerlijke gevechten te komen zijn er verschillende klassen, ingedeeld op gewicht. De reden waarom er ooit gewichtsklassen zijn geïntroduceerd, is het zorgen voor een eerlijker en veiliger spel als een zwaardere sporter door zijn postuur meer voordeel heeft ten opzichte van iemand die lichter is.

Binnen de klasse wordt er op niveau een passende tegenstander uitgekozen. Leeftijd is hierbij van ondergeschikt belang. Voor mannen gelden er andere gewichtsklassen dan voor vrouwen. Er bestaan niet voor niets gescheiden competities voor man en vrouw, en daarin nog gewichtsklassen.

De meeste beoefenaars van deze sporten moeten goed op hun gewicht letten, omdat ze niet mee kunnen doen met wedstrijden als ze buiten hun gewichtsklasse vallen.

De keuze van een gewichtsklasse kan een bewuste keuze zijn, maar soms ook een opgelegde keuze omdat er anders bijvoorbeeld geen plaats is in de selectie of de concurrentie te groot is. Veel sporters moeten meestal nog net wat gewicht verliezen om in de gewenste klasse uit te kunnen komen, terwijl ze helemaal niet te zwaar of te dik zijn.

Daarnaast lopen vrouwen het risico op de zogenoemde female athlete triad wat zich uit als een eetstoornis met menstruatiestoornissen en osteoporose tot gevolg. Wat is een C, B of A-klasse-vechter? Is het gewicht van de vechtsporter belangrijk? Wat is female athlete triad? Welke risico’s loop ik als ik aan topsport doe?

Klik hier voor ons
This is default text for notification bar