Wat is female athlete triad?

Wat is female athlete triad?

6 november 2022 0

Female athlete triad is een syndroom dat een onevenwichtig verband inhoudt tussen de energieniveaus, botmineraaldichtheid (BMD) en menstruele functie van een vrouwelijke atleet en kan leiden tot een scala van zorgen om de gezondheid.

Beoefenaars van vechtsporten moeten goed op hun gewicht letten, omdat ze niet mee kunnen doen met wedstrijden als ze buiten hun gewichtsklasse vallen. De keuze van een gewichtsklasse kan een bewuste keuze zijn, maar soms ook een opgelegde keuze omdat er anders bijvoorbeeld geen plaats is in de selectie of de concurrentie te groot is. Veel sporters moeten meestal nog net wat gewicht verliezen om in de gewenste klasse uit te kunnen komen, terwijl ze helemaal niet te zwaar of te dik zijn.

De vrouwelijke atletentriade wordt gedefinieerd als de combinatie van eetstoornis, amenorroe en osteoporose. Female athlete triad kan in de vroege stadia van ontwikkeling negatieve effecten hebben en, als vrouwen ouder worden, op de langer termijn effect hebben op de gezondheid en welzijn in het algemeen. Zijn gewichtsklassen in vechtsport gelijk voor mannen en vrouwen? Wat is een C, B of A-klasse-vechter? Is het gewicht van de vechtsporter belangrijk? Welke risico’s loop ik als ik aan topsport doe?

Klik hier voor ons
This is default text for notification bar