Wat is het RAAK principe?

Wat is het RAAK principe?

13 februari 2022 0

Slachtoffers die weerstand bieden bij een overval of overmachtsituatie lopen een groot risico op letsel. Wanneer er toch een overval wordt gepleegd, dan is de veiligheid van jou, je personeel en je klanten het belangrijkst. Ga de confrontatie met de overvaller niet aan! Verleen medewerking. De politie adviseert daarom het RAAK-principe toe te passen tijdens een overval.

  • Rustig blijven
  • Aanvaard de bevelen en volg deze snel en kalm op
  • Afgeven van het geld of de goederen waarom wordt gevraagd
  • Kijk goed en probeer een signalement op te nemen voor de politie. Maar doe dit voorzichtig naar de dader(s). Gezicht, postuur, spraak, accent, kleur en type kleding, littekens en tatoeages.

Nogmaals: Hang niet de held uit, maar zorg vooral voor je eigen veiligheid. Of het nou gaat om een overval op een woning, winkel, horecagelegenheid of bedrijf, een overval heeft grote gevolgen. Verder is het van belang dat jij en eventuele andere slachtoffers altijd aangifte doen bij de politie. Neem de tijd om het voorval te bespreken en bedenk wat je kunt doen om herhaling te voorkomen. Je wilt deze gebeurtenis misschien zo snel mogelijk achter je laten. Toch is het goed om jezelf de tijd te gunnen en je emoties niet weg te stoppen. Wat is een overval? Welke vormen van agressie zijn er? Kun je leren om met agressie en geweld om te gaan en dit te voorkomen? Wat is een buren bel systeem?

Klik hier voor ons
This is default text for notification bar