Is geactiveerde houtskool in producten wel zo gezond?
Houtskool gebruik je toch om mee te barbecueën? Correct! Maar in één van de nieuwste foodtrends van vandaag de dag staat houtskool ook bekend als superkracht voor beauty en gezondheid. Activated charcoal in hedendaagse producten is superhip: maar is het wel zo gezond? Een gezondheidshype met daarin producten met geactiveerde houtskool die beloofd om gifstoffen uit je lichaam te verwijderen. Omdat geactiveerde houtskool gifstoffen in je maag aantrekt, wordt aangenomen dat dit ook zo werkt in de vorm van sapjes en limonade. Daarbij zou het goed zijn voor je huid, spijsvertering, adem én zou het de remedie zijn voor een kater. Een eigenschap van actieve kool is dat het stoffen aan zich bindt zodat ze het lichaam weer verlaten. Dat kan nuttig zijn bij een voedselvergiftiging, acute vergiftigingen of bij een overdosis bijvoorbeeld. Maar actieve kool kan geen onderscheid maken tussen goede en slechte stoffen. Dus als je het verkeerd gebruikt, kan het wel schadelijk zijn. Dus kan het gebeuren dat je goede stoffen je lichaam helpt verlaten. Er wordt ook met klem geadviseerd om geen actieve kool te gebruiken in combinatie met middelen of medicijnen tegen obstipatie. Blijf ook zeker je gezonde boeren verstand gebruiken. Je zou jezelf bijvoorbeeld de vraag kunnen stellen om een good old houtskool-product te gebruiken in je smoothie zoals Norit. Dit is initieel een remedie tegen acute vergiftigingen. Deze actieve kool gaat in dat geval de opname van de medicatie in het lichaam tegen. Dit zou je niet moeten willen. Kokosolie, gezond of niet? Wanneer sla je door met gezond eten?