Is jouw kokosproduct echt vegan?
Supermarktschappen bieden een grote verscheidenheid aan melkalternatieven, die allemaal zogenaamd veganistisch vriendelijk en ethisch verantwoorder zijn dan koemelk. Dit is echter niet altijd waar, aangezien er nieuwe beelden zijn verschenen die laten zien dat kokosnoten worden geoogst met behulp van slavenarbeid van apen (forced monkey labour) om kokosmelk en andere producten te maken. Kokos wordt vooral geproduceerd in Zuid-Oost Azië en het meest gebruikt in Europa en de Verenigde Staten. Kokosnoten groeien aan kokospalmen, die alleen in tropische en subtropische gebieden kunnen groeien.
Kokosnoten en producten die hiervan gemaakt worden zoals kokosmelk, kokosrasp of kokosmeel zijn plantaardig. Kokosnoten groeien tenslotte aan kokospalmen en in principe zijn er geen dieren nodig bij de productie van kokosproducten. Helaas worden er wel vaak apen gebruikt (lees: gedwongen) bij het oogsten van kokosnoten.
Zo ook de rapportage van Keuringsdienst van waarde. Een undercover onderzoek geeft genadeloos bloot dat er reeksen van kokosnootboerderijen en verschillende apentrainingsscholen in Thailand zijn, van geketende apen die gedwongen werden in bomen te klimmen om tot 1.000 kokosnoten per dag te verzamelen. Nogmaals, gedwongen apen arbeid. Dus ja, hoe vegan is jouw kokosproduct nu echt?
Gebruik ook hierbij je gezonde boeren verstand. Fabrikanten zijn niet bezig met jouw gezondheid, maar vooral met het maken van winst. Jouw gezondheid is bijzaak. Zij zijn verplicht om te vermelden dat een overmatige consumptie bijwerkingen kunnen opleveren, maar de meeste doen dit vooral om zo een rechtszaak in hun nadeel te voorkomen.
Wat brengt gezond eten niet? Hoe leef je gezond? Wat is het verschil tussen een vegetariër en een veganist?