Is niets zeggen ook iets zeggen?
Niets zeggen is ook zeker iets zeggen en is ook een ‘kwaliteit’. De stilte is een effectieve strategie en zwijgen is ook zeker assertief. Stil zijn en blijven heeft niet altijd een goed imago. Stil zijn of blijven is ook niet altijd gepast omdat je dan toch nog iets zegt.
- Situatie 1: Denk maar eens in een situatie waarin een persoon zijn of haar mond houdt, terwijl er op dat momentie iets gebeurt wat voor hem of haar te ver gaat, te spannend wordt, of dat diegene zicht groen en geel ergert en toch stil blijft. Diegene vindt iets maar spreekt het niet uit, maar lost het niet op, maar laat het ook niet los.
- Situatie 2: Er zijn namelijk situaties waarin je beter niets kunt zeggen. Zwijgen, en je op de achtergrond houden. Uit respect voor de ander bijvoorbeeld, maar ook omdat het soms beter is om minder woorden aan een situatie vuil te maken. Het spreekwoord bestaat niet voor niets: spreken is zilver en zwijgen is inderdaad goud.
- Situatie 3: Niet reageren is ook gewoon reageren. Denk maar aan nonrespons op apps of mails, waar maar geen antwoord op komt. Genegeerd worden kan ook vernietigend werken en doet pijn. Dat kan dus ook het antwoord zijn of iemand wil op geen enkele manier meer tijd aan je besteden. Het antwoord wat je krijgt is dat de ander stopt met aandacht aan je te geven.
- Situatie 4: Stiltebehandeling (ook wel de silent treatment genoemd) is de weigering om verbaal en elektronisch te communiceren met iemand die bereid is te communiceren. Je krijgt de boodschap dat je iets fout deed. Dit wordt toegepast als de ander de controle over jou of over een situatie wil blijven houden. Dit passief-agressieve gedrag bestaat uit controle uitoefenen, straffen en je eigenwaarde ondermijnen.
Maar ook deze spreuk spreekt voor zich: Sommige personen spreken uit ervaring. Anderen spreken uit ervaring niet. Maar wat het ook kan zijn is dat je er zelf (veel) teveel achter zoekt en dat dit je vervolgens (onterecht) opvreet. Het kan ook zijn dat je veel te veel berichten stuurt, waardoor iemand in stilte blijft. Wat is frustratieagressie? Wat is assertief communiceren? Wat is subassertief? Boosheid, wat is dat? Bekijk hier mijn spreuk en neem dit inzicht met je mee: “Het gaat er niet om wat jij zegt, maar om wat ik begrijp“, die door menig trainer regelmatig is hergebruikt in één van hun trainingen en zelfs op congressen.