Waarom gebruiken Amerikanen het woord ‘like’ zoveel?

Waarom gebruiken Amerikanen het woord ‘like’ zoveel?

20 mei 2024 0

Je zet je televisie aan en je kunt er niet omheen dat er dagelijks een grote hoeveelheid Amerikaanse programma’s aan je worden voorgeschoteld en of doorgedrukt. Tegenwoordig wordt je daarbij ook nog eens te pas en te onpas overspoeld met het woord ‘like’. Te idioot voor woorden. In elke zin of alinea die geroepen wordt komt een veelvoud van het woord ‘like’ voor, tot in het absurde toe.

Denk maar eens aan een zin die je vast wel eens voorbij hebt horen komen. ‘Welll, literally, he said, like, he was over there, and then he was like, you know, like, not there, and I was like, very mad at him because, you know, it was, like, he literally knew, like just knew what I, like, thought, it was like, he just knew, like, he would like, read my mind… or so… you know…?

Velen hebben er geen idee van dat ze tussenwerpselen of stopwoorden gebruiken, tot een ander hen erop wijst.

Laten we wel zijn, dit is werkelijkwaar niet om aan te horen en het maakt een ‘gesprek’ vele malen langer, maar vooral ook nuttelozer en gruwelijk irritant! In veel gevallen hebben tussenwerpselen en stopwoorden zelfs een negatief effect op je verhaal. Als je dit bijvoorbeeld teveel doet tijdens een presentatie, komt dat je verhaal niet ten goede. Je begrijpt dat zo’n woord al snel kracht verliest met die hoeveelheden van herhalen, of niet serieus genomen wordt. Je zegt op een gegeven moment niks meer en dan noemen we dit een lulverhaal. Niemand dan meer aan luisteren toe komt en je boodschap zwakt onmiddelijk af.

Waarom is dit?

Het gebruik van een tussenwerpsel kan allerlei oorzaken hebben. Het kan een gevolg zijn van zenuwen, te snel praten of niet goed voorbereid zijn (lees: niet weten waarover je het hebt). Tussenwerpselen worden ook regelmatig gebruikt om tijd op te vullen om na te kunnen denken over een volgende zin. Doet mij denken aan een oud spreekwoord van vaderlief: “Sommige personen spreken uit ervaring en sommige uit ervaring juist niet”.

Het tussenwerpsel ‘like’ wordt voornamelijk gebruikt door jonge Amerikaans meisjes. Beetje vergelijkbaar met een ‘stopwoordje’. Frequente gebruikers van het betekenisarme tussenwerpsel ‘like’ zijn in de regel, onbewust en onbekwaam, niet de meest talentrijke sprekers. Soms gewoon uit puur automatisme en meeloopgedrag. Feitelijk is het niks meer of minder dan erg ordinaire en betekenisloze tienertaal.

Wat betekent macht der gewoonte? Wat is veranderingsbereidheid? Wat is een adaptieve mindset? Is geweld een taal? Wat vertelt lichaamstaal?

Klik hier voor ons
This is default text for notification bar