Waarom gebruiken Amerikanen het woord ‘like’ zoveel?
Je zet je televisie aan en je kunt er niet omheen dat er dagelijks een grote hoeveelheid Amerikaanse programma’s aan je worden voorgeschoteld en of doorgedrukt. Tegenwoordig wordt je daarbij ook nog eens te pas en te onpas overspoeld met het woordt ‘like’. Te idioot voor woorden. In elke alinea die wordt geroepen een veelvoud van het woord ‘like’.
Denk maar eens aan een zin die je vast wel eens voorbij hebt horen komen. ‘Welll, literally, he said, like, he was over there, and then he was like, you know, like, not there, and I was like, very mad at him because, you know, it was, like, he literally knew, like just knew what I, like, thought, it was like, he just knew, like, he would like, read my mind… or so… you know…?
Laten we wel zijn, dit is werkelijkwaar niet om aan te horen en het maakt een ‘gesprek’ vele malen langer. Gruwelijk irritant! Waarom is dit?
Het tussenwerpsel ‘like’ wordt voornamelijk gebruikt door jonge Amerikaans meisjes. Beetje vergelijkbaar met een ‘stopwoordje’. Frequente gebruikers van het betekenisarme tussenwerpsels ‘like’ zijn in de regel, onbewust en onbekwaam, niet de meest talentrijke sprekers. Soms gewoon uit puur automatisme en meeloopgedrag. Feitelijk is het niks meer of minder dan erg ordinaire tienertaal.
Wat betekent macht der gewoonte? Wat is veranderingsbereidheid? Wat is een adaptieve mindset? Is geweld een taal? Wat vertelt lichaamstaal?