Wat doen bètablokkers met je lichaam?

Wat doen bètablokkers met je lichaam?

16 maart 2023 0

Bètablokkers ontlasten het hart, verlagen de bloeddruk, vertragen de hartslag en verminderen de zuurstofbehoefte van het hart. De belangrijkste effecten zijn het verlagen van de hartslag en de bloeddruk. Hierdoor verbetert de pompkracht van het hart.

Welke bètablokkers zijn er? Er zijn verschillende soorten bètablokkers. Werkzame stoffen in deze groep medicijnen zijn: acebutolol, atenolol, betaxolol, bisoprolol, carvedilol, celiprolol, labetalol, metoprolol, nebivolol, oxprenolol, pindolol, propranolol en sotalol. Je vindt de werkzame stof altijd op de bijsluiter.

De meest voorkomende bijwerkingen van bètablokkers zijn:

  • duizeligheid.
  • maagdarmklachten (misselijkheid, braken, diarree of verstopping)
  • zweten.
  • koude handen en voeten.
  • vermoeidheid.

Wat is het gevaar van bètablokkers? De bètablokkers kunnen het hart beschermen tegen problemen vanwege de operatie, maar de pillen zijn volgens de Britse onderzoekers slecht voor de rest van het lichaam. Zo hebben bètablokkers invloed op de hersenen en is er een verhoogd risico op beroertes.

Wat zijn dopingovertredingen? Wat betekent het principe van strict liability? Waar is het risico op vervuiling met dopingstoffen het grootst? Zijn kickboksen en criminaliteit met elkaar verbonden? Wat doet BCAA met je lichaam? Wat doet creatine met je? Van welke voeding krijg je energie? Hoe belangrijk is voeding rondom de krachttraining?

Klik hier voor ons
This is default text for notification bar