Dim Mak is een eeuwenoude toepassing in Chinese vechtkunsten, afgeleid vanuit de Chinese Geneeskunde. De letterlijke vertaling is “de giftige hand’ (of “death touch”). Dim Mak ontstond in China in de jaren 1350 uit de voorouderlijke theorieën van de acupunctuur en uit het taoïsme. Hieruit is het latere “Tai Chi Chuan” ontstaan, dat door die volgelingen uitgebreid en gewijzigd werd en als een interne of zachte krijgskunst beschouwd wordt. De Tai Chi Chuan bestaat uit drie onderdelen:

  1. Zelf-helende aspecten,
  2. Gevechtstechnieken en
  3. Medische technieken.

Met de technieken van Dim Mak leert men om vitale acupunctuurpunten (drukpunten of pressure points) op het lichaam te raken met een bepaalde kracht, met het doel het hart te doen stoppen van de tegenstander. Men heeft een voorkeur voor slagaderen en andere gevoelige of kwetsbare plekken. Door op zulke punten te slaan, kan men naar zeggen en schrijven de qi-stroom ontregelen en de tegenstander eenvoudig buiten gevecht stellen. Verder bestaan er in Dim Mak geen “blocks” (afweer), het zijn aanvallen op set-up-punten. “Valt iemand je aan, val hem of haar eerst aan” en “doe nooit wat je tegenstander verwacht” is het principe. Wat heb je nodig om dit te leren? Veel tijd, discipline en harde training alvorens men de techniek meester kan worden. Wat is Tai Chi fighting? Wat is het verschil tussen Tai Chi en Qigong? Waarom is zelfbeheersing belangrijk? Wat zijn effectieve raakpunten voor zelfverdediging?