Wat is een persoon met LVB?
Ook weer zo’n term die gemeengoed en met name in de handhavingswereld. LVB is de afkorting van licht verstandelijke beperking, een beperking die je meestal niet aan de buitenkant ziet. Wat is een LVB? Een LVB is meer dan het hebben van een een laag gemiddeld IQ (lagere intelligentie) of (ZB) zwakbegaafdheid. Bij personen die op LVB-niveau functioneren spelen drie onderdelen een rol:
- Minder goed in conceptuele vaardigheden, sociale vaardigheden en praktische vaardigheden;
- het IQ ligt tussen 50 en 85, waarbij tussen 70 en 85 ook sprake is van bijkomende problemen;
- LVB is een ontwikkelingsstoornis.
Personen met een LVB of lage begaafdheid vormen in veel opzichten een kwetsbare groep. Deze personen zijn meer beïnvloedbaar en overzien minder goed de consequenties van gedrag en de keuzes die ze maken.
Bewust of onbewust, ook jij komt waarschijnlijk dagelijkse een persoon met een LVB tegen. Zij denken minder snel dan leeftijdsgenoten die ‘normaal’ begaafd zijn.
Het probleemoplossend vermogen is klein, coping vaardigheden zijn niet groot waardoor deze personen ook eerder kunnen decompenseren. Deze personen zijn meer impulsief in hun handelen en kunnen snel emotioneel reageren zowel in blijdschap als in boosheid. Door deze geestelijke beperking kunnen personen met LVB zich soms niet (goed) aanpassen aan eisen en verwachtingen.
Naar schatting (Onderzoek van het SCP) hebben 1,1 miljoen Nederlanders een LVB. Deze wordt vaak niet op tijd herkend. Je merkt niet altijd meteen dat kinderen en jongeren een LVB hebben. Soms verbergen ze de kenmerken van hun beperking. Veel personen met een LVB doen moeite om hun beperkte verstandelijke vermogens te verhullen en hebben geleerd zich streetwise te gedragen. In een gesprek gebruiken ze bijvoorbeeld woorden die ze zelf niet begrijpen of ze nemen hulpverleningsbegrippen over.
Personen met een licht verstandelijke beperking (LVB) of zwakbegaafdheid (ZB) vallen niet altijd op en is het niet altijd makkelijk om de juiste hulp te krijgen. Wetenschappelijk onderzoek toont aan dat psychische stoornissen van kinderen, jeugdigen en volwassenen met een LVB minder vaak behandeld worden. In de reguliere GGZ blijkt dat 20% van de nieuw aangemelde patiënten een IQ heeft onder de 85 (Neijmeijer, 2010). Bij acuut opgenomen patiënten heeft 42% een LVB (Nieuwenhuis, 2017). Hiermee zijn patiënten met LVB oververtegenwoordigd in de GGZ.
Wat zijn verwarde personen? Wat is idioot gedrag? Neemt het aantal geweldsincidenten in de GGZ toe? Heeft onze politie nog wel grip op problemen? Wat is een Gouwe Huse? Is onze overheid nog in staat haar burgers te beschermen? Is de agent steeds vaker mikpunt van bedreiging, agressie en geweld van het publiek? Waarom zijn BOA’s vaker het mikpunt van agressie? Maakt meer blauw op straat veiliger? Hoeveel boa’s zijn er nodig voor één staandehouding? Wat is zelfredzaamheid?