Wat is spelt en waarom is het zo populair? Steeds vaker wordt spelt gebruikt voor het maken van een gezond brood. Inmiddels zijn er behoorlijk veel die zweren bij deze producten omdat ze gezonder zouden zijn dan de varianten waar ‘gewone’ tarwe in zit. Ook zou spelt, omdat het een oergraan is, meer voedingsstoffen bevatten dan het moderne tarwe. Spelt wordt ook wel oerspelt genoemd (Triticum Spelta). Spelt is een eenjarige plant uit de grassenfamilie uit het geslacht Tarwe. Spelt wordt beschouwd als een primitievere variant van de gewone tarwe, die door kruising uit andere soorten is ontstaan. Het is een graansoort die sinds ongeveer 5000 voor Christus verbouwd wordt. In de afgelopen jaren zijn er steeds meer speltproducten in de supermarkt te vinden. Denk bijvoorbeeld aan brood, crackers, eierkoeken, granola, ontbijtgranen, tussendoortjes en sinds kort zelfs lekkerbekjes. Speltbrood is zeker gezond, maar het is niet gezonder dan tarwebrood. Gemiddeld genomen is de voedingswaarde van tarwe en spelt vergelijkbaar. Ga voor variatie, wat belangrijk is, want op die manier krijg je makkelijker verschillende en voldoende voedingsstoffen binnen. Zijn koolhydraten dikmakers? Zijn groene smoothies echt gezond? Kan ik altijd vertrouwen wat de fabrikant op het etiket zet? Welke brandstof heb ik nodig tijdens het sporten? Waar haal ik mijn benodigde energie vandaan?