Kan ik voorzorgsmaatregelen nemen tegen een overval?
Op iedere plek waar geld of waardevolle goederen voorhanden zijn, kan een overval plaatsvinden. Er kan veel gedaan worden om overvallen te voorkomen. Je beveiligt je zaak door duidelijk te maken dat er niets te halen valt. Niet alleen je personeel, maar ook je bedrijfscontinuïteit loopt gevaar. Een overval is een ernstig misdrijf waarbij door middel van (dreiging) met geweld een diefstal wordt gepleegd in bijvoorbeeld een woning of winkel. Je moet er niet aan denken dat het jou overkomt. Om het risico op een overval te verkleinen kun je de volgende maatregelen treffen:
- Laat je medewerkers een training volgen. Volg een groepstraining tegen overvallen en agressie bij bedrijven. Zij zullen hierdoor waakzamer zijn bij een overval, lopen minder kans op eventueel letsel en meer oog voor verdacht gedrag. Informeer ook parttimers, invalkrachten en nieuwe medewerkers over de veiligheidsprocedures. Herhaal dit regelmatig. Bespreek risicomomenten en -punten regelmatig met je team, bijvoorbeeld elke maandagmorgen.
- Neem maatregelen om je bedrijf zo onaantrekkelijke mogelijk te maken voor een dader. Het installeren van kwalitatief goede camera’s.
- Zorg ervoor dat er zo min mogelijk fysiek geld aanwezig is. Overvallers willen zo snel mogelijk veel cash in handen krijgen zonder herkend te worden. Door de aanwezigheid van contant geld is de detailhandel nog steeds een favoriet doelwit van overvallers. Stimuleer pinbetalingen zodat er zo min mogelijk cash geld in je onderneming ligt. Zorg dat je briefgeld afroomt door afroomkluizen te gaan gebruiken. Hierin kunnen grote biljetten direct worden weggeborgen. de kluis op tijdvertraging te zetten. Vergeet niet ook cashboxen op slot te doen en op alarm te zetten.
- Cadeau- en waardebonnen uit het zicht op te bergen (dus niet op de toonbank). Geld niet onnodig in het zicht te leggen. En volle, slordige kassalades te voorkomen.
- Geld moet ook geteld worden. Doe dit altijd uit het zicht van het publiek. Ook hier is het slim om op wisselende tijden te tellen. Zorg er verder voor dat je in een afzonderlijke en goed afgesloten ruimte zit.
- Wissel je routes en tijdstippen af met geld naar de bank brengen en het liefst met twee personen. Zo is het lastiger een patroon te vinden. Een andere optie is een geldtransportdienst en die te delen met andere winkeliers.
- Zorg voor een goede open inrichting van je winkel. Dus plak niet de hele boel af met salesbord en stickers, zodat er van buitenaf niets meer te zien is binnen.
- Een buren bel systeem. Door een alarmknop (overvalknop) in te drukken wordt bij andere aangesloten winkeliers een geluidssignaal geactiveerd. Deze zijn tegenwoordig geavanceerd en alle soorten en maten van mogelijkheden en technologieën.
- Maak duidelijke afspraken over het openen en sluiten van de zaak. Bij het openen goed op de personeelsingang letten. Open en sluit je winkel nooit alleen, waardoor je minder kwetsbaar bent. Verder moet het pand gecontroleerd worden op achterblijvers en geprepareerde ramen en deuren. Voordat je naar buiten gaat natuurlijk weer goed rondkijken voor mogelijke overvallers. Mocht je alleen in de winkel staan, spreek dan met andere winkeliers af dat jullie voor elkaar een oogje in het zeil houden.
- Je beveiligt je zaak door te zorgen voor een goede verlichting. Niet alleen in je zaak maar ook bij de toegang. Dit zorgt ervoor dat altijd zichtbaar is wie binnenkomt. Overvallers zijn er allergisch voor om herkend te worden.
- Houd omzetcijfers en beveiligingsmaatregelen lekker voor jezelf. Loop er niet mee te koop op bijvoorbeeld een feestje of bij mensen die je niet goed kent. Ogen en oren zijn overal.
- Laat de deur naar de personeelsingang niet zomaar open staan. Slimme overvallers laten geen kans onbenut! Rookpauze? Houd de achterdeur op slot!
- Zorg ervoor dat personeel duidelijk en op de juiste plaatsen aanwezig is.
- Maak je preventieve maatregelen binnen en buiten de winkel kenbaar en dat werkt ontmoedigend bij veel dieven en overvallers.
Als je geld of handelswaar met geweld of onder bedreiging worden weggenomen, is dat een ingrijpende en emotionele gebeurtenis. Zorg dat er goede veiligheidsprocedures zijn, zodat iedereen weet wat ze moeten doen om een overval te voorkomen. Overvallers kiezen volgens de politie meestal voor een doelwit dat veel buit oplevert met zo min mogelijk risico. Supermarkten, kledingzaken, juweliers, horecaondernemingen en tankstations worden het vaakst overvallen. Dit komt omdat bij geldinstellingen zoals banken tegenwoordig weinig meer ‘te halen’ valt. Overvallers hebben hun werkterrein daardoor verlegd naar minder zwaar beveiligde bedrijven. De opbrengst is vaak klein, maar de gevolgen vaak groot. Wat is een overval? Wat is het RAAK principe? Wat te doen tijdens een overval? Welke vormen van agressie zijn er?