Kun je met de LSD gesprekstechniek agressie voorkomen?
De LSD gesprekstechniek, de LSD methode en sommigen noemen het LSD-en. Allemaal hebben we over hetzelfde. Deze techniek of methode staat voor Luisteren, Samenvatten en Doorvragen. Dat is wat anders dan gelijk ergens wat van moeten vinden.
- Luisteren (zonder oordeel): benader de ander met een open en kalme houding. Laat de ander uitpraten door actief te luisteren, door dit verbaal of non-verbaal over te brengen dat je het hoort. Laat zien dat jij je inleeft en laat de ander waar nodig uitrazen. Hierin is het heel erg belangrijk dat de ander zich gehoord voelt en ruimte krijgt om zich te uiten.
- Samenvatten: Dit geeft aan dat je geluisterd hebt en kan helpen de ander zijn of haar verhaal te ordenen in alle hoge emoties. De ander moet dan over de antwoorden nadenken en wordt daardoor afgeleid van de emotie die de agressie veroorzaakt. Het samenvatten van de kern helpt je ook om misverstanden te voorkomen en samenvatten geeft het jou meer regie over een gesprek. Je hebt ook meer de mogelijkheid om het gesprek een andere wending geven. Belangrijk: Vul iets VOORAL niet in voor de ander en doe GEEN aannames!
- Doorvragen: Hiermee check je of jouw samenvatting klopt en stel gerichte vragen als er nog onduidelijkheden zijn. Probeer ook de reden te achterhalen waarom dit alles gebeurt en wat het uiteindelijke doel is. Doorvragen helpt je ook om overeenstemming te bereiken, laten zien dat je geïnteresseerd bent.
De kunst van het voeren van een goed gesprek begint met luisteren. Actief luisteren doe je niet alleen met je oren, maar ook met je ogen, wenkbrauwen, handen, lichaam (lichaamshouding) en je stem.
Door te LSD-en begrijp je beter wat de ander denkt, vindt of voelt. Door op deze manier te communiceren kun je:
- Ongewenst gedrag ombuiten naar gewenst gedrag,
- Aansluiten op de beleving en behoeften van de ander,
- Samen een oplossing zoeken voor het onderliggende probleem.
LSD is een gesprekstechniek waarmee je structuur aanbrengt in je communicatie. Met de LSD methode maak je een gesprek over een complex onderwerp duidelijker voor beide partijen.
Tip: Denk vooral in kansen en in mogelijkheden! Probeer in een gesprek de ‘Ja, maar…’ te vermijden.
Waarom kun je beter geen overhaaste conclusies trekken? Waarom helpt het niet om tegen iemand te zeggen ‘doe eens rustig!’? Wat wordt bedoeld met de uitspraak even dimmen? Het gaat er niet om wat jij zegt, maar om wat ik begrijp. Klopt dat? Is agressie ook communicatie? Wat doet verbaal geweld? Wat is verbaal gedrag interpreteren? Wat kun je met een stopgesprek? Wat is een ordegesprek? Kan ik agressie in veel gevallen voorkomen met de juiste omgang en houding? Wat is het ‘ik’-model in assertiviteit? Hoe agressief ben jij? Wat is de stoplichtmethode? Waarom de BLUS-methode bij het stapsgewijs brengen van slecht nieuws? Wat is het ABCD-model? Hoe leer ik omgaan met emotie, agressie en geweld? Wat betekent code groen, oranje en rood in agressie? Wat is de oorzaak van ergens te snel agressief op reageren? Wat is agressiehantering? Is een agressietrainer hetzelfde als een agressiecoach? Lokt popiejopie doen agressie uit? Kan machtsvertoon agressie uitlokken? Wat is meestribbelen?