Mag een beveiliger geweld gebruiken?

Mag een beveiliger geweld gebruiken?

24 maart 2022 0

Een beveiliger heeft dezelfde bevoegdheden als elke andere burger. Particuliere beveiligingsbedrijven moeten voldoen aan de eisen uit de Wbpr (Wet op de particuliere beveiligingsorganisaties en recherchebureaus) om in Nederland beveiligingswerkzaamheden uit te voeren. Wanneer een burger (beveiliger) met eigen ogen een strafbaar feit waarneemt (heterdaad) mag hij iemand aanhouden én vasthouden totdat de verdachte overgedragen kan worden aan de politie, of een andere opsporingsambtenaar. Een beveiliger moet een aantal vergunningen in bezit hebben, moet de medewerkers de opleiding Beveiliger-2 met succes hebben afgerond, en moet het personeel van een beveiligingsorganisatie met goed gevolg gescreend zijn door screeningsautoriteit Justis.

In de uitvoering van beveiligingswerkzaamheden krijgt de particuliere beveiliger ook te maken met regels en voorschriften die voorschrijven wat hij of zij wel en wat hij of zij niet mag. Want heeft een beveiliger meer bevoegdheden dan een normale burger? Mag hij of zij mensen staande houden, om identificatie vragen, mensen vasthouden, of zelfs handboeien en/of pepperspray gebruiken. Wanneer de verdachte geweld gebruikt mag degene die aanhoudt zich verdedigen, mits het gaat om gepast geweld (je mag je niet heftiger verdedigen dan je wordt aangevallen). Ook mag er fysieke dwang toegepast worden om de verdachte onder je te houden, maar dit moet direct ophouden wanneer de verdachte zich overgeeft. Het kan ook zijn dat geweld gebruiken noodzakelijk was voor de particuliere beveiliger. Bijvoorbeeld in het geval van zelfverdediging.

Slaan mag alleen in geval van „noodweer”. Het geweldsmonopolie ligt bij de overheid. Het gebruik van geweld door andere organisaties en/of personen is verboden. Dit brengt ook met zich mee dat het dragen van wapens door particuliere beveiligers niet is toegestaan. Een beveiliger heeft daarbij een verzwaarde plicht om belangen af te wegen, hij of zij heeft wel eens waar dezelfde rechten als een burger: hij of zij is wel de professional die handelt vanuit zijn beroep.

Wat is predictive profiling? Wat is crowd control? Wat is een bodyguard? Wat is persoonsbeveiliging? Welke soorten veiligheid zijn er? Wat is directief handelen? Wat is de stoplichtmethode? Wat is uitgaansgeweld? Wat is publiek geweld? Wat is een uittreksel justitiële documentatie? Wat is openlijke geweldpleging?

Klik hier voor ons
This is default text for notification bar