Wat is een bodyguard?
Bij een bodyguard denk je waarschijnlijk aan een gespierde kleerkast in een smoking met een zonnebril op met een oortje in. Dit beeld is inmiddels een beetje achterhaald. Een bodyguard of lijfwacht is iemand die de beveiliging verzorgt bij een ander persoon. Vaak zijn dit CEO’s, popsterren, politici, bedrijfsleiders of andere bekende Nederlanders. Natuurlijk zijn bodyguards erg fit en sportief, maar een lijfwacht of persoonsbeveiliger is vooral intelligent, alert, proactief en houdt de omgeving nauwlettend in de gaten. Een bodyguard beschermt dus iemand, maar waartegen precies?
Beroemde mensen gebruiken bodyguards vaak als ze ergens naartoe gaan waar veel mensen zijn. Door de grote drukte kan het dan gevaarlijk worden voor die persoon. Een bodyguard zorgt dan dat ze goed van A naar B komen. Ook als een persoon zich niet veilig voelt, als hij is bedreigt bijvoorbeeld, kan diegene een bodyguard met zich meenemen. Het hoeft dan niet heel druk te zijn.
Er zijn twee soorten veiligheidsmaatregelen die iemand kan nemen om zichzelf te beschermen. Met passieve maatregelen worden apparaten bedoeld die helpen bij je veiligheid. Een kogelvrijvest, een kluis en een gepantserde auto zijn hier voorbeelden van. Bij actieve veiligheidsmaatregelen komen er mensen aan te pas zoals lijfwachten. Een bodyguard moet goed presteren onder druk. Hij wordt namelijk ingezet als er sprake is van een crisissituatie. Daarnaast is het belangrijk dat een bodyguard goed communiceert met een klant en bereid is om langdurig en onregelmatig te werken. Een goede bodyguard is in staat om zijn zelfbeheersing te behouden, zelfs in lastige situaties.
Tenslotte is een bodyguard discreet en servicegericht. Een persoonsbeveiliger gaat tactvol om met bepaalde situaties en doet onopvallend zijn werk. In deze eeuw werden Pim Fortuyn en Theo van Gogh vermoord. Hierdoor is er tegenwoordig meer aandacht en meer budget voor persoonsbeveiliging van VIPs. Wil je bij de Dienst Koninklijke en Diplomatieke Beveiliging, dan kunnen alleen politieagenten bodyguard worden bij de DKDB.
- DKDB – Dienst Koninklijke en Diplomatieke Beveiliging van de Politie
- AT – Arrestatieteam van de Politie
- BSB – Brigade Speciale Beveiligingsopdrachten van de Koninklijke Marechaussee
- BOT – Bijzonder Ondersteuningsteam van het Ministerie van Veiligheid & Justitie
Om bij deze gespecialiseerde eenheden te komen zul je eerst een paar jaar als opsporingsambtenaar of beveiliger/chauffer moeten werken jezelf daarna moeten opgeven voor de keuring. Zodra de keuring en selectiedagen positief zijn afgesloten begin je aan de opleiding van tussen de 3 en 6 maanden (afhankelijk van de eenheid).
Wat betekent TBP? Wat is een beveiliger? Wat is persoonsbeveiliging? Welke vormen van agressie zijn er? Wat is predictive profiling? Welke soorten veiligheid zijn er? Wat is deëscaleren? Wat is directief handelen? Wat is de stoplichtmethode?