Waarom vraagt je huisarts om hard op je pols te blazen?

Waarom vraagt je huisarts om hard op je pols te blazen?

5 februari 2024 0

Dat je hard op je pols (achterkant handpalm) moet blazen moet bij een keuring is om na te gaan of je een liesbreuk hebt. De liesbreuk is door hard te blazen op je pols door de arts (medicus) te voelen. Een liesbreuk is een zwakke plek in de buikwand. De liesbreuk is een uitstulping (zwelling) van het buikvlies. Door hard op je pols te blazen creër je druk op je lichaam en daar door de uitstulping beter zichtbaar.

Vroeger was het zo tijdens een dienstkeuring, dat je alleen in je onderbroek voor de keuringsarts stond en kreeg je te horen “tien kniebuigingen en hard blazen op je pols”. Je werd onderzocht ons op afwijkingen onder de gordel en werd er vervolgens wat bij je gevoeld en gefriemeld. Je onderging het en toen was discretie nog totaal iets anders dan vandaag de dag.

Wat is dienstplicht? Ben ik geschikt om militair worden? Wat zijn militaire sporten? Wat is een militaire survival training? Wat is MWC? Wat betekent blauwhelmen? Wanneer ben jij commando-waardig? Wat is de taak van de marechaussee?

Klik hier voor ons
This is default text for notification bar