Heeft de mens assertieve grondrechten?
Assertiviteit is een soort van grondrecht. Je hebt het recht om assertief te zijn. Door meer voor jezelf op te komen doe je niet alleen jezelf, maar ook een ander, groot plezier. Voor assertieve personen zijn onderstaande grondrechten misschien als vanzelfsprekend. Voor wie nog niet assertief genoeg is zullen ze helpen om met deze rechten stap voor stap assertiever te worden:
- Allereerst moet je niet vergeten dat je het recht hebt om ‘nee’ te zeggen
- Je hebt het recht zelf te oordelen over mijn gedrag, gedachten en gevoelens. Voor de consequenties hiervan ben jij alleen verantwoordelijk.
- Je hebt het recht om geen excuses of verklaring van je gedrag te geven.
- Je kunt zelf bepalen of je een oplossing moet zoeken voor iemand anders problemen.
- Je hebt het recht van mening te veranderen wanneer jij dat wilt.
- Je hebt het recht fouten te maken, waar je zelf verantwoordelijkheid voor draagt.
- Je hebt het recht te zeggen: ‘Ik weet het niet’.
- Om met iemand om te gaan is het niet per se nodig dat anderen je aardig vinden.
- Je hebt het recht om onlogisch te zijn wanneer je beslissingen neemt.
- Je hebt het recht te zeggen: ‘Ik begrijp het niet’.
- Je hebt het recht om je eigen behoeften en wensen te uiten
- Je hebt het recht mijn emoties en gevoel te mogen uiten.
- Je hebt het recht mijzelf te zijn en mij niet anders voor te doen dan ik ben.
- Je hebt het recht ervoor te kiezen in een bepaalde situatie juist niet assertief te zijn (als dat door de omstandigheden verstandiger is om te doen).
- Het is niet verplicht om je iets aan te trekken van wat anderen over jou denken en te zeggen: ‘Dat kan mij niet schelen’.
De assertieve grondrechten geven je niet het recht egoïstisch te zijn; Want naast rechten heb je ook plichten en verantwoordelijkheden en heb je bovendien de rechten van anderen te respecteren. Niet iedereen is van nature assertief. De meesten zullen dit moeten leren. Het is voor velen moeilijk om een balans te vinden tussen opkomen voor jezelf met respect voor de ander. Met de ‘verhuftering‘ van vandaag de dag moet je enigszins van je afbijten om niet over je heen te laten walsen. Dat vraagt dus om zelfverzekerdheid. ‘Van je afbijten’ is net zo goed een gesprek voeren en daarin bij je eigen standpunt blijft, ook als je nee zeggen moeilijk vindt. Kan ik mijn kwetsbaarheid omzetten in kracht? Waarom is assertiviteit tonen in je leven zo belangrijk? Welke fasen van assertiviteit zijn er? Wat is het ‘ik’-model in assertiviteit? Wat is assertiviteit? Wat is het verschil tussen assertiviteit en agressiviteit? Bekijk hier mijn spreuk en neem dit inzicht met je mee: “Het gaat er niet om wat jij zegt, maar om wat ik begrijp“, die door menig trainer regelmatig is hergebruikt in één van hun trainingen en zelfs op congressen.