Is Tae Bo ook een vechtsport?

Is Tae Bo ook een vechtsport?

5 augustus 2021 0

Het is geen vechtsport, maar heeft meer weg van fitness. Tae Bo® wordt uitgesproken als taaiboow. Het is vooral populair bij vrouwen. Tae Bo komt uit de Verenigde Staten. Het gaat om een combinatie van de Koreaanse vechtsport taekwondo en boksen. De sport brak in de tweede helft van 1999 door in Nederland. Om vrouwen bij deze sporten te betrekken, werd er een serie “leuke” fitness oefeningen ontwikkeld bestaande uit combinaties van trap- en stoottechnieken uit karate en taekwondo en hip-hop danspassen.

Het resultaat is Tae Bo, dat staat voor Total Awareness Excellent Body Obedience. Op de tell-sell sessies op de tv zien we dan ook vooral dames Tae Bo oefeningen doen. Dit lijkt wel heel erg op het fenomeen Karobics wat voor het eerst gesignaleerd werd in oktober 1998. Aangeboden als ‘een prachtige vorm van lichaamsbeweging, waarbij basis karatetechnieken worden gecombineerd met aerobics routines. Bokatae (Tae Bo, boksen, karate en aerobics) is ook zoiets.

Een veel gemaakte vergelijking is tussen Tae Bo en bodycombat. Maar ook vergelijk met funboksen, Fight Cardio, Bodycombat®, ClubBattle® en KickFun® vallen in datzelfde segment. Een hele reeks aan populaire fitnessproducten in een ander commerciëel jasje met als doel meer bewegen en meer verkopen. Gezellig en leuk… en er wordt nog vaak bij geroepen dat je jezelf beter zou kunnen verdedigen en er weerbaarder van zou worden. Dat is natuurlijk niet het geval, maar wel een heel mooi en goed klinkend commerciëel sausje. Dat wordt vandaag de dag te pas en te onpas worden geroepen om maar meer te verkopen en meer te verdienen. Deze fitnessproducten, die ze laten doen overkomen als (traditionele) vechtsporten of vechtkunsten, vallen gemiddeld genomen in de range van een complete workout waarbij alle spiergroepen worden getraind. Een mix van ingredienten uit verschillende vechtsporten op knallende muziek waarbij je verschillende moves, trappen en stoten doet, wel of niet op een kickbag (staande bokszak). Je ontvangt nooit stoten of trappen, je deelt ze alleen maar uit, met als resultaat dat je vet verbrandt, je conditie en coördinatie verbetert.

Wat is Bodycombat? Wat is Bootcamp? Wat valt onder weerbaarheid? Welke vechtsporten zijn er? Vechtsporten en vechtkunst hetzelfde? Wat is een cardio training? Wat is de ideale hartslag voor een maximale vetverbranding? Heeft het doen aan fitness op hoge(re) leeftijd voordelen? Wat is martial arts fitness training?

Klik hier voor ons
This is default text for notification bar