Leidt meer eiwit tot meer spiergroei?

Leidt meer eiwit tot meer spiergroei?

15 oktober 2021 0

In de tijd van de oude Grieken (zo’n 2500 jaar geleden) werden er al verbanden gelegd tussen sportprestaties en gerichte voeding. In verhalen lezen we dat Spartaanse krijgers extra grote borden met eten namen om hun kracht en spieren te vergroten.

Een hogere eiwitinname dan de eiwitbehoefte leidt niet tot meer spiergroei. Een overschot aan eiwitten wordt gebruikt als brandstof of wordt opgeslagen in de vorm van vet. Dit kan zorgen voor een ongewenste toename in lichaamsgewicht. Je haalt namelijk al voldoende eiwitten uit normale voedingsmiddelen, zoals melk, yoghurt en kaas, vlees, vis, eieren en tofu. Meer eiwitten eten of drinken dan je nodig hebt heeft geen zin: het zorgt niet voor een snellere spiergroei, zoals soms gedacht wordt.

Proteïne, zoals eiwitten ook wel genoemd worden, zijn vernoemd naar het Griekse woord protas. Dit betekent ‘van primair belang’. Een erg passende naam, aangezien het een essentiële voedingsstof is die de primaire bouwstenen levert aan iedere cel in je lichaam. In 1838 werd door de Zweedse chemicus Jöns Jakob Berzelius voor het eerst het woord ‘proteïne’ in een brief gebruikt.

Wat is goed om te eten voor meer spiermassa? Kan ik in plaats van een eiwitshake gewoon chocolademelk drinken? Waar zitten (veel) eiwitten in? Hoeveel eiwit zit er in één hard gekookt ei? Wat is het nut van een eiwitshake? Hoe kan ik mijn zelfherstellend vermogen bevorderen?

Klik hier voor ons
This is default text for notification bar