Wat is een midlife crisis?
Wat is een midlifecrisis? De midlife crisis is een psychologisch verzamelbegrip voor de psychologische ontwikkelingsfase van mensen tussen de 40 en 60 jaar. Deze wordt ook wel een identiteitscrisis genoemd. Een veelgehoorde overtuiging over deze levensfase is dat je te maken krijgt met innerlijke onrust over je identiteit, levenskeuzes en sterfelijkheid – met andere woorden: een midlifecrisis. Andere bronnen suggereren dat de crisis bij mannen plaatsvindt tussen de 35 en de 60 jaar. De quarterlife crisis vindt veelal plaats tussen de 25 en 35 jaar.
Een midlifecrisis duurt ongeveer 3 tot 10 jaar bij mannen en 1 tot 5 jaar bij vrouwen: deze periode verschilt per persoon en er bestaat zelfs twijfel over de vraag of ieder mens te maken krijgt met een midlifecrisis. Tijdens de middelbare leeftijd zijn er diverse factoren die de persoonlijke ontwikkeling beïnvloeden.
Vaak wordt men op deze leeftijd geconfronteerd met zingevingsvraagstukken en wordt men daardoor uit balans gebracht. De term werd geïntroduceerd in 1965 door Elliott Jaques.
Wat veroorzaakt midlife crisis? De midlife crisis wordt meestal getriggerd door druk die ontstaan is vanuit werk, relatie, kinderen, ouders, huisvesting, of de eigen gezondheid. Is de druk te hoog en lukt het je niet om hier mee om te gaan dan is dit voeding voor een latent aanwezige identiteitscrisis.
Hoe herken je midlifecrisis bij een man? Zo zijn mannen die in een midlife crisis zitten vaak emotioneel minder stabiel en willen ze grote veranderingen doorvoeren. Ook kijkt een man in een midlifecrisis terug op zijn leven en kan hij zich afvragen of hij zijn ambities wel heeft waargemaakt. Dit kan leiden tot onzekerheid. Bij mannen kan een verminderd libido en de neiging om daarvoor te compenseren de aanleiding vormen voor een midlife crisis. Dat compenseren uit zich dan in flirten, vreemdgaan of een relatie aangaan met een veel jongere vrouw. Maar vaker is, net als bij vrouwen, het gevoel van vastzitten in werk of relatie de aanleiding van een midlife crisis.
Hoe herken je midlifecrisis bij een vrouw? De midlife is een belangrijke periode. Het is een periode waarin je dichter bij jezelf kunt komen. Maar ook een waarin je geconfronteerd kunt worden met moeilijke levensvragen. Vragen zoals: “Leef ik zoals ik wil?”, “Kan ik nog veranderen?” en “Wat wil ik eigenlijk?”. Bij vrouwen speelt de (naderende) overgang en geen kinderen meer kunnen krijgen een grote rol bij een eventuele midlife crisis. Wanneer de kinderen het huis uit zijn en vrouwen voor hun gevoel op zoek moeten naar een nieuw doel, kan dit aanleiding zijn voor een midlife crisis. Maar de kans op een midlife crisis is het grootst als mensen vastzitten in hun werk of in hun relatie.
Een midlife crisis is een onrustige periode, maar het kan een noodzakelijke fase zijn waar je een hoop van kunt leren. Jij bent de enige die weet hoe jij je voelt en hoe je zou willen leven. Laat je niet leiden door de mening van anderen wat je zou moeten doen maar volg je eigen koers. Net als iedere identiteitscrisis, zul je er doorheen moeten.
Is age just a number? Komt ouderdom met gebreken? Is doen wat bij mijn leeftijd past, goed advies? Heeft het doen aan fitness op hoge(re) leeftijd voordelen? Waarom is spiertraining essentieel tijdens de overgang? Vertragen antioxidanten het verouderingsproces? Heeft alles een reden? Wat betekent algehele malaise? Wat gebeurt er met je lichaam als je stopt met kracht training?