Wat zijn de signalen dat je verslaafd bent aan sporten?
Ben ik sportverslaafd? Een sportverslaving klinkt een beetje gek. Toch is het onderwerp van de sportverslaving niet zo grappig en onschadelijk als het op het eerste gezicht lijkt. Het mogelijk om verslaafd te raken aan trainen omdat er endorfine vrij kan komen tijdens het sporten. Dit is een gelukshormoon (lees: feelgood) dat ervoor zorgt dat je je goed voelt.
- Je besteedt een groot deel van de dag aan sporten.
- Je luistert niet naar je lichaam. Ondanks een blessure sport je door. Je sport door je spierpijn heen
- Je houdt je voortgang bij en baalt dan ook ontzettend als je jouw blaadje met voortgang vergeten bent of je smartphone batterij het vergeeft het tijdens je training.
- Je bent gefocust op de prestatie die je moet leveren.
- Je zegt vaak sociale bezigheden af zodat je kunt gaan sporten.
- Als je een keer een training mist, ben je gefrustreerd met jezelf.
- Je daagt je lichaam steeds meer uit om een goed gevoel aan het sporten te krijgen. Iets dat je vroeger een stuk sneller kreeg.
- Je draagt praktisch elke dag je sportkleding in plaats van je normale kleding.
- Een dag voelt zinloos als je niet gesport hebt.
- Sport en beweging beheersen je gedachten
- Je voelt je angstig en onrustig als je niet kan sporten
- Je sport om eten te compenseren
- Je voelt je slecht en schuldig als je niet sport
- Je pusht jezelf eigenlijk altijd wat verder dan je in de eerste instantie van plan was
- Je voelt de behoefte om steeds meer en meer te bewegen
- Je zegt andere afspraken en activiteiten af om te kunnen sporten
- Je schuift andere belangrijke dingen opzij om te kunnen sporten
- Je liegt over hoe veel je beweegt
Er zijn namelijk wel degelijk personen die simpelweg te geobsedeerd zijn geraakt met hun lichaamsbeweging. Een sportverslaving bouwt zich langzaam op. Het begint misschien met een keertje naar de sportschool gaan om wat lekkerder in je vel te zitten, maar al snel voel je de behoefte om steeds meer en meer en meer te gaan. En hoewel sporten in principe gezond is, kan dat tot heel schadelijke lichamelijke problemen leiden. Je móet sporten en bewegen van je zelf, want anders voel je je ontzettend slecht, vies en dik. Een sportverslaving heeft niet alleen lichamelijke gevolgen. Ook op mentaal gebied brengt het risico’s met zich mee. Dat een sportverslaving er zo in sluipt maakt het soms ook moeilijk om er op tijd bij te zijn. Beweging is juist hartstikke goed voor je, maar wel op een gezonde manier. Wat betekent bigorexia? Wanneer wordt sporten ongezond? Kan ik teveel trainen? Wat is overtraining? Hoe nuttig is maximaal trainen? Wat is supercompensatie?