Moet ik een vuurwapen kopen voor mijn eigen veiligheid?

Moet ik een vuurwapen kopen voor mijn eigen veiligheid?

15 mei 2022 0

Veiligheid is een persoonlijk gevoel, een containerbegrip, waar vele interpretaties aan gegeven worden. Waar begin je om een veilige omgeving voor jezelf te creëren? Bij sommigen heeft wapenbezit of een wapen paraat hebben een positieve uitwerking op het veiligheidsgevoel en op het gevoel van persoonlijke vrijheid. Daarom hoeft jouw gevoel voor veiligheid niet hetzelfde te zijn als dat van een ander, ook al zitten jullie in dezelfde situatie. Veiligheid, of liever gezegd onveiligheid, is een groot maatschappelijk probleem. Laten we voorop stellen: iedereen wil veilig zijn en iedereen wil zichzelf kunnen verdedigen!

De realiteit is wel: verhuftering, verharding en verruwing van de samenleving, je hoort het steeds vaker. Helemaal begrijpelijk dat jij jezelf, jouw gezin en andere dierbaren ten alle tijde veilig wilt stellen! Het gevoel van onveiligheid stelt je voor nieuwe uitdagingen. Je zou jezelf iets kunnen afvragen: Wil ik wel een vuurwapen in huis? In Nederland mag je geen wapens bezitten en je mag ook geen handelingen met wapens verrichten. Kijk maar eens in Amerika, daar is het de gewoonste zaak van de wereld om (vuur)wapens in huis te hebben. In de Verenigde Staten koop je haast net zo makkelijk een vuurwapen als een broodje hamburger. Het bezit van een vuurwapen is op dit moment een grondrecht in Amerika.

De keerzijde zou kunnen zijn, door te denken aan het drama in het winkelcentrum van Alphen aan de Rijn waar een hoop onschuldige omstanders zijn omgekomen die daar ongevraagd mee geconfronteerd zijn en nog maar niet te spreken over de nabestaanden. Onder de term persoonlijke veiligheid wordt hier verstaan: de bescherming of het zich beschermd voelen tegen gevaar dat veroorzaakt wordt door of dreigt van de kant van menselijk handelen in de ‘eigen ruimte’. Er is een groot verschil tussen veilig zijn en veilig voelen. Veiligheid creëren kun je op verschillende manieren doen.

 • Zorg ervoor dat je het huis goed beveiligd met stevige deuren en sloten.
 • Zorg voor goede verlichting in en om het huis.
 • Hang een camera bij je voor- en achterdeur op in combinatie met een inbraakalarm.
 • Wist je al dat op Tweede Kerstdag de meeste inbraken gepleegd worden en dan vooral in de kleinere gemeenten?
 • Vertel altijd iemand waar je naartoe gaat.
 • Loop zelfverzekerd, met je hoofd omhoog, en maak oogcontact met je medemens.
 • Maak gebruik van een mobiel persoonlijk alarm als je regelmatig langs een plek moet waar je je minder veilig voelt.
 • Ga naar buiten als het licht is.
 • Zoek van tevoren uit waar je naartoe moet, zodat je niet hoeft te zoeken.
 • Bescherm je persoonlijke gegevens zoals locatiebepaling op je telefoon, sociale media en persoonlijk telefoonnummer.
 • Vertrouw en luister naar je instinct in verdachte situaties.

De meesten voelen zich thuis nog altijd en veruit het veiligst. Beduidend meer vrouwen voelen zich weleens onveilig dan mannen (40% tegen 23%). Veiligheidsbeleving hangt nauw samen met het begrip overlastbeleving. Jouw veiligheidsgevoel is afhankelijk van de dreiging die je ervaart. Is het nodig een wapen aan te schaffen voor eigen veiligheid? Bewapening kan afschrikken, maar bewapening kan net zo goed agressie en geweld triggeren. Maar echte veiligheid, waarop je kunt vertrouwen zit eigenlijk van binnen, in je hoofd. Probeer eens andersom te denken en stel jezelf de vraag of je op elke hoek van de straat een wapenwinkel zou willen hebben. Zolang wapens makkelijk te krijgen zijn, ben je feitelijk eigenlijk nergens veilig. Als je je onveilig voelt zou je jezelf kunnen afvragen wat er eigenlijk aan de hand is. Welk probleem probeer je nu echt op te lossen?

Is een slagwapen dodelijk? Ik voel me onveilig. En nu? Wat mag ik doen om mezelf te verdedigen? Wat zijn legale wapens voor zelfverdediging volgens de wet wapens en munitie? Je wordt thuis overvallen, wat mag je doen? Wanneer er sprake van noodweerexces? Wat is een (PVT) Persoonlijke VeiligheidsTraining? Welke soorten veiligheid zijn er? Wat is sociale veiligheid? Wat is zelfredzaamheid? Wat is een overlevingsreactie? Wat wordt bedoeld met zelfbehoud?

Klik hier voor ons
This is default text for notification bar