Waarom kost niezen zoveel energie?

Waarom kost niezen zoveel energie?

23 mei 2024 0

Doorgaans is niezen een onschuldige reflexieve actie. Niezen is een reflex die optreedt als het slijmvlies van de luchtwegen (neus en longen) geprikkeld wordt door iets wat er niet thuishoort. De reflex zorgt ervoor dat u veel lucht inademt, die wordt ingesloten in de longen door afsluiting van de stembanden.

Als je inademt voor een nies, neemt de druk in de borst toe, als je niest, schiet die druk omlaag. Dat zorgt voor een kleine verstoring van je hartritme, wat over het algemeen snel weer gecorrigeerd wordt door je hart. Ook al voelt het dus alsof je hart even stopt, het is alleen een verandering van het ritme.

Wanneer je een nies inhoudt, door je neus en mond dicht te doen, dan kan de luchtdruk nergens heen. Daardoor loop je kans dat je een zwakke plek in je schedel, bijvoorbeeld tussen neus en oogkas, kapot blaast.

Zo’n vier keer per dag niezen is normaal. Ook heeft iedereen weleens een loopneus. Niezen en het hebben van een loopneus zijn namelijk beschermende reflexen van je lichaam, die helpen om irriterende stoffen uit je neusgangen te verwijderen.

Als je erg vaak niest kan het zijn dat je ergens allergisch voor bent. Vooral als je voornamelijk op bepaalde plekken of bepaalde momenten moet niezen. Het niezen kan dan gepaard gaan met andere klachten zoals het hebben van een loopneus, een verstopte neus of post-nasale drip.

Voel je een niesbui aankomen? Houd het vooral niet in. Let er wel op dat je niet in je handen niest, maar in de plooi van je elleboog. Zo voorkom je dat je bacteriën en virussen doorgeeft aan anderen. Een ander voordeel van niezen in je elleboog is dat je het geluid op die manier een beetje kunt dempen.

Klik hier voor ons
This is default text for notification bar