Wat is countermovement?

Wat is countermovement?

29 juli 2021 0

Voor het optimaliseren van het trainingseffect worden de spieren en pezen eerst op rek gebracht middels een tegengestelde lichaamsbeweging (counter-movement). Tijdens countermovement jump worden actieve spieren voorgerekt en daarbij wordt energie geabsorbeerd. Deze energie wordt tijdelijk opgeslagen in serie-elastische elementen en komt tijdens de concentrische contractie van de spieren weer vrij, en draagt zo bij aan een hogere geleverde arbeid. Concreet betekent dit dat je de zojuist genoemde fases doorloopt.

Zonder een tegengestelde beweging kan er in de laatste fase (concentrische fase) minder kracht ontwikkeld worden. Veel sporters maken onbewust al gebruik van de counter-movement. Als voorbeeld nemen we een basketballer of een volleyballer. Voordat ze springen veren ze eerst enigszins in (tegengestelde beweging) alvorens men springt (concentrisch). Je kunt het vergelijken met een katapult. De energie die door de counter-movement is opgebouwd vergroot de explosiviteit van de beweging. De snelheid die daarmee vrijkomt heeft een positieve invloed op de kracht.

Wat is actie-intelligentie? Wat is accelerated response? Wat is veranderingsbereidheid? Wat is zelfcontrole? Wat betekent face your demons? Hoe kom ik van mijn woede af? Wat is primair gedrag?

Klik hier voor ons
This is default text for notification bar