Is Systema een vechtsport?

Is Systema een vechtsport?

24 oktober 2021 0

Nee, de algemeen bekende vechtsporten in Nederland zijn Judo, Karate, Aikido, Jiujitsu, BJJ, MMA, Muay Thai en (kick)boksen. Bij deze vechtsporten zijn vooraf vastgestelde regels en afspraken gemaakt en vind plaats in een gecontroleerde omgeving, hetzij de mat, octagon of een ring. Je hebt één duidelijke tegenstander van gelijk formaat.

Bij zelfverdediging zijn er geen regels of afspraken. De aanval of bedreiging vindt plaats buiten de trainingsruimte (dojo), in een onbekende omgeving of situatie. Vaak met meerdere tegenstanders en soms wisselend wapengebruik. Er is geen puntentelling, sierlijke gevechtskunst of scheidsrechter die er aan te pas komt. Er valt niets te winnen. Je wordt als slachtoffer uitgekozen. Aanvallers moeten zo snel mogelijk proportioneel ‘uitgeschakeld’ worden zonder gebruik van overmatig geweld. Lees onder de veelgestelde vragen verder over dit onderwerp.

Zijn vechtsport technieken niet te gebruiken om jezelf te verdedigen? Jawel, sommige technieken kan je goed toepassen. De opgebouwde vechtmentaliteit en het incasseringsvermogen is verder een pluspunt wat ook een belangrijk onderdeel is van zelfverdediging.

Waarom is de Russische vechtkunst, Systema, zo ondergewaardeerd? Wat is Systema? Wie hebben baat bij Systema? Is Systema een vechtsport? Wat zijn Military Martial Arts? Wat is een Systema push up? Mijn conditie is heel slecht, kan ik dan wel met Systema beginnen? Wat is Systema massage? Welke vechtsporten zijn er? Wat is RMA?

Klik hier voor ons
This is default text for notification bar