Waarom is de Russische vechtkunst, Systema, zo ondergewaardeerd?

Waarom is de Russische vechtkunst, Systema, zo ondergewaardeerd?

2 april 2023 0

Als je “Krav Maga” roept, weet vrijwel iedereen waar je het ongeveer over hebt of heeft er een beeld bij. Roep je “Systema” dan denkt men vaak dat je een gesprek over computers wilt beginnen. De naam zal je wellicht niet zo heel veel zeggen, maar Systema (Russisch: Система; Sistema) is een Russische krijgskunst en kan zeer effectief zijn. Het woord “Systema” verwijst naar een reeks Russische krijgskunsten, ongeveer zoals “Wushu” of “Kung fu” verwijst naar een reeks Chinese krijgskunsten. De krijgskunst die de meesten kennen als “Systema” is Systema Ryabko, zoals gepopulariseerd door zijn leerling Vladimir Vasiliev.

Krav Maga is een van de weinige vechtsporten die niet in Azië is ontstaan. Oorspronkelijk werd het ontwikkeld door het IDF, het Israëlische leger en het wint de laatste jaren sterk aan populariteit. In de basis is het in feite geen vechtsport, maar een verdedigingssport. Je leert te anticiperen om alle mogelijke situaties waardoor de beoefening bijzonder spectaculair oogt.

Zelf kende ik Systema vanuit mijn vaderlief, die KNIL militair was, bekend om hun brute hand to hand gevechtstechnieken en tactieken (hand-to-hand combat en close combat technieken) met als vuistregel ‘action beats reaction’. Maar ook zeker technieken uit de iron body martial arts en het zogeheten Parkour voor allerlei soorten en maten van ontsnappingstechnieken. Ons moeder beoefende Kun Tao met haar Chinese vader. Een combinatie van KNIL military martial arts en Kun Tao Silat lijkt in de lijn te liggen wat Systema genoemd wordt. Wat ik onderweg allemaal heb mogen leren aan skills, inzichten & stijlen van deze fantastische ouders deel ik met heel veel passie met mijn leerlingen. Jaren later ben ik onder andere gediplomeerd Street MMA instructeur geworden, waar je ook weer zogeheten Systema techieken terug ziet komen, die ook weer liggen in de lijn van Silat for the streets en Krav Maga. Ook een aantal special combat & self defense trainingen gedaan die de look and feel en de inhoud hadden van Systema.

Veel van jullie die dit zien en lezen hebben legio video’s van Systema-trainingen en -demo’s gezien waarom je moest lachen met fabelachtige dansjes, de Systema beoefenaar die lijkt een dronken man die al vechtend aan biodanza doet, golfbewegingen maakt en wazige technieken ten tonele brengt. In video’s van Mikhail Ryabko zie je tegenstanders door de lucht vliegen zonder dat ze aangeraakt worden als een soort paranormale Dim Mak technieken. In de tijd dat ik military martial arts heb mogen leren was er nog geen YouTube, dus had ik dit nog niet zo gezien als het vandaag de dag wordt neergezet en gepresenteerd. Maar ik kan me voorstellen dat het voor het het ongetrainde oog een vergelijkbare indruk kan wekken.

Maar ook zullen velen van jullie de vriendschappelijke bokswedstrijd gezien hebben van Koreaans Systema specialist (en wordt zelfs de next level Bruce Lee genoemd) DK Yoo en MMA vechter Bradley Scott. Daar kun je ook van alles van denken en vinden. Hier zijn ook weer visies, meningen en voice over video’s van gemaakt en op YouTube gezet.

Geen sport, geen regels. Systema is de kunst van het overleven in extreme situaties. Bijten, trappen, spugen, ogen uitsteken, polsen draaien, armen breken, bij Systema is alles geoorloofd. “In noodgevallen mag alles”. De Systema krijgskennis ging in en uit, dus het wordt beïnvloed door veel verschillende landen rondom Rusland.

Er zijn slechts enkele Systema-scholen die sparren aanmoedigen, maar voor het grootste deel is het geen belangrijk onderdeel en wordt het daarom regelmatig bekritiseerd. Vanwege de ranking (grading), of het ontbreken daarvan, kan iedereen beweren de kunst te vertegenwoordigen, ondanks hun feitelijke ervaring of vaardigheden. tenzij je zich zeer goed bewust bent van de specifieke individuele persoon in kwestie, heeft een buitenstaander zelden enig idee of iemand echt goed is in Systema.

Vergelijkbaar met het gebrek aan gradatie, kan een ‘instructeur’ variëren van iemand die alles wat hij weet over Systema van YouTube heeft geleerd versus een ex-speciale ops-agent met jarenlange krijgskundige ervaringen, en alles daar omheen. Er zijn er die hun shit kennen, en er zijn er die gewoon shit zijn. Voor de meeste buitenstaanders is het echt moeilijk om het kaf van het koren te scheiden en voor ervaren beoefenaars is het gemakkelijker om uit te kiezen.

Wat mij persoonlijk raakt zijn specifieke oefeningen die uit de Systema komen, waar ik echt van kan genieten. Zie hier onze pagina Systema RMA agility.

Wat is Systema? Wie hebben baat bij Systema? Is Systema een vechtsport? Wat is RMA? Wat zijn Military Martial Arts? Wat is een Systema push up? Mijn conditie is heel slecht, kan ik dan wel met Systema beginnen? Wat is Systema massage? Wat is Krav Maga? Welke vechtsporten zijn er?

Klik hier voor ons
This is default text for notification bar