Wat zijn bijwerkingen van e-sigaret zonder nicotine?

Wat zijn bijwerkingen van e-sigaret zonder nicotine?

28 januari 2024 0

Elektronisch roken, ook wel vaping, vapen, elektrisch dampen, e-sigaret, e-damper, elektronische sigaret of elektronisch roken) genoemd, zit de laatste jaren flink in de lift als hip product. De e-sigaret is in 2003 in China ontwikkeld. Dat moet je sowieso al aan het denken zetten. Dan weet je sowieso meteen dat hier hele slimme mensen achter zitten die er intelligent en marketingtechnisch voor zorgen dat jij een product blijft gebruiken voor hun eigen financieel gewin.

  • De devices om te dampen worden meestal aangeprijsd als een gezondere vervanger voor de echte analoge sigaret. In elektronische sigaretten wordt geen tabak verbrand en produceren geen teer of roet.
  • E-sigaretten worden in de markt gezet als onschadelijk en de meeste gebruikers zijn ervan overtuigd dat ze gewoon waterdamp inhaleren, maar helaas.
  • De meeste gebruikers denken dat vooral nicotine schadelijk is. E-sigaretten verkrijgbaar met tientallen verschillende toevoegingen. Op de werking, laat staan op de bijwerkingen is weinig tot geen zicht op.

Is zonder nicotine veilig vergeleken met analoge sigaretten? Het antwoord is nogal simpel! Gebruik van een e-sigaret is niet geheel onschadelijk. Dit geldt ook als een vaper wordt gebruikt met vloeistof zonder nicotine. In deze damp zitten allerlei bekende maar ook onbekende chemische stoffen. Die smaakjes, zoals vruchten, koffie, suikerproducten, kruiden, zijn niet verslavend maar bedoeld om het product nog aantrekkelijker (lees: verslavender) te maken.

  • Het is namelijk nooit gezond om andere stoffen dan zuurstof te inhaleren.
  • Je bent hoe dan ook een stof in je longen aan het dampen, die eigenlijk niet in het lichaam thuishoren.
  • De e-damper is veel minder schadelijk, maar hoeveel minder is moeilijk vast te stellen. In een tijd van veel desinformatie zou ik mijn vragen stellen.

Is vaping zonder nicotine verslavend? Ja en nee. Nicotine is de (schadelijke) stof die daadwerkelijk verslavend is. Echter kan het zijn dat je verslaafd bent aan het roken zelf en de bijbehorende handelingen. Een damper zonder nicotine kan daardoor nog steeds verslavend zijn, maar dan door de behoefte aan het roken zelf. Niet door de behoefte aan de nicotine. Is elektronisch roken zonder nicotine beter?

  • Een van de typische bijwerkingen van dampen in het algemeen is mogelijke irritatie van de mond en luchtwegen – en dit is waar of er nu nicotine in de e-vloeistof aanwezig is of niet. Als je al luchtwegproblemen hebt, kun je al heel snel nadelen ervaren.
  • De combinatie van hitte en de chemische stoffen die de e-liquid haar smaakje geven, creëert giftige deeltjes die de gezondheid schaden.
  • E-vloeistoffen bevatten veel stoffen waarover onvoldoende informatie bestaat over hun toxiciteit bij inademing.

Ruil je met de e-sigaret niet de ene vorm van viezigheid, tabak roken, in voor een andere vorm van viezigheid, namelijk dampen? Vapen is minstens zo verslavend als het gewone roken. De e-damper bestaat nog niet zo lang. Daarom weet de medische wereld nog niet alle gevolgen op de lange termijn. Personen die elektronisch roken, vapen, dampen, aan de e-sigaret of aan de elektronische sigaret zijn of elektronisch roken, lopen het risico op een relatief nieuwe ziektebeeld. De longziekte: EVALI. Dat staat voor ‘E-cigarette or Vaping Use-associated Lung Injury’, ofwel longziekte veroorzaakt door E-sigaret of vapen. Deze longziekte kenmerkt zich door hoesten, kortademigheid, pijn op de borst, misselijkheid, braken of diarree en koorts en kan uiteindelijk resulteren in serieuze longschade.

Heeft roken invloed op sport? Hoe kom je erachter dat je longontsteking hebt? Is ademhalingstechniek belangrijk in vechtsport? Wat is de beste ademhalingstechniek? Moet je door je neus of mond ademen? Is goed leren ademen belangrijk? Wat is borst ademen? Wat is buik ademen?

Klik hier voor ons
This is default text for notification bar