Weet je nog? RSI?

Weet je nog? RSI?

27 februari 2022 0

Kun je je het nog herinneren? RSI? Nee, maar écht! RSI was een hot topic toen en had het de volledige aandacht van alle publiek en media. Zo rond 1998 en later was een periode waarin bijna iedereen het overal en nergens het had over RSI. Vrijwel iedereen had er wel eens last van en was het zo ongeveer volksziekte nummer één, althans, zo leek het. Zo rond 2000 was naar zeggen en schrijven zo’n 5 procent van de WAO instroom te wijten aan RSI.

De WAO-ramp voor de toekomst, werd het ook wel genoemd. Begin 2000 stond het namelijk nog met stip bovenaan de verzuimagenda van iedere HR afdeling. Waar je ook keek, zag je wel reclame over RSI op de radio, televisie of in de krant. Of je hoorde er altijd wel een bangmaakverhaal over van collega’s, vrienden of familie op feesten en partijen.

Het doemverhaal zou dan zijn dat je letsel hebt, waardoor je te maken had met een groot en misschien wel onoplosbaar probleem. Als je de ‘diagnose’ RSI had, dan zou je er nooit meer vanaf komen. Alles ging over RSI. De meest uiteenlopende, ergonomische, exotische en futuristische oplossingen en behandelingen voor stoel, tafel en monitor waren er beschikbaar voor de welbekende muisarm en was vooral bekend als beroepsziekte. Hier is oneindig veel geld in geinvesteerd. Maar ook legio aan adviezen van arbo-deskundigen. ervaren RSI-coaches of RSI-hulplijnen.

In het kort: RSI staat voor Repetitive Strain Injury. RSI is een verzamelterm voor verschillende spier- en gewrichtsklachten, symptomen en syndromen die voor komen in bovenrug, nek- en schoudergebied, armen, ellebogen, polsen, handen en vingers. Toen was het heel groots en belangrijk. Tegenwoordig is iedereen RSI allang weer vergeten en is het zo goed als uitgestorven.

Je vraagt je af hoe het kan dat er voorheen nog bosjes mensen de WAO werden ingestuurd vanwege RSI. Terwijl er tegenwoordig niemand meer op wordt afgekeurd. Maar hoe dan met dit begrip RSI? Wat doe je vandaag de dag met je RSI-klachten? Bestaan deze RSI klachten nog wel? Heet RSI tegenwoordig ook nog zo? Hoe zit het met al die honderdduizenden RSI patiënten van toen? Zijn alle patienten wonderbaarlijk genezen door de ergonomische muismatten, stabureaus, verstelbare bureaustoelen, laptopstandaarden en lunchwandelingetjes.

Of zitten ze nu altijd in de juiste houding aan hun bureau? Alsof de hele “aandoening/injury’ in rook is opgegaan. Of is de echte RSI-hype is er inmiddels wel vanaf nu en heeft deze ‘modeziekte’ het hoogtepunt al meer dan ruimschoot bereikt? Want je hoort niemand meer over RSI.

Waar is een handknijper goed voor? Wat is een frozen shoulder? Wat is bare knuckle training? Wat zijn modeziektes? Wat is DISH, ofwel de ziekte van Forestier? Wat is Fibromyalgie? Wat is een SI gewricht? Last van een stijve rug? Hoe krijg ik mijn rug weer soepel? Wat is de aardappelzakhouding? Waar staat TRX voor? Wat is een tennisarm? Wat zijn de 10 meest voorkomende sportblessures?

Klik hier voor ons
This is default text for notification bar